iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще трябва да вземаме психотест преди да ни върнат отнета книжка

Ще трябва да вземаме психотест преди да ни върнат отнета книжка 03_1459404832

Задължиха шофьорите, да вземат психотест преди да се явят на изпит за възстановяване на книжката си за категориите В, М или А. Това е записано в наредбата за психологическа годност на кандидат-шофьорите, която е публикувана за обществено обсъждане.

Става дума за онези водачи, които са изгубили книжките си заради отнемане на всички контролни точки. Ако шофьорите са имали и категории C и D, те трябва да се явят на допълнителен изпит, както и на второ психологическо изследване. В наредбата изрично се прави разлика между психотестовете за различните категории.

Въвеждат се и конкретни изисквания към помещенията, където се намират лабораториите и се провеждат изследванията. В момента няма изисквания за размера или пък за температурата и понякога се ползват стаи, които са крайно неподходящи, пише в мотивите. Така занапред в помещенията трябва да се поддържа температура от 18 до 25 градуса.

Когато има групово изследване, пък височината на стаята не трябва да е по-малка от 2,4 метра и задължително да има естествена светлина. Всяко лице от групата трябва да има на разположение поне по 1,5 кв. метра. Така стаята трябва да е поне 12 кв. метра.

На чужденците задължително ще се предоставя преводач. Досега това ставаше само за онези, които не владееха изобщо български език. Преводачите пък не е нужно да бъдат лицензирани, като занапред те просто трябва да декларират, че преводът е бил направен коректно.

Психолозите, които провеждат изследванията, трябва да са задължително магистри. Същото ще важи и за онези служители в "Автомобилна администрация", които разработват методическите указания, по които да се правят тестовете.

Междувременно кабинетът прие поправки в Закона за пътищата. В него се предвижда през проверка за психологическа годност да преминават и онези водачи, които извършват превоз на пътници и товари за собствена сметка.

В тази категория влизат например водачи на бусчета, собственост на хотели, които превозват клиентите си до летището и обратно. Досега това важеше само за автобусните шофьори и тираджиите. Подобна е и ситуацията при хамалските услуги.

Затяга се контролът и над пунктовете за годишни технически прегледи. Въвеждат се правила за тяхната оценка, за отказа за издаване на разрешителни или прекратяване на правомощията им.

Техният контрол ще се осъществява занапред от "Автомобилна администрация". КЗК пък ще поеме контрола над превозните средства от категория L, каквито са мотопедите. Фирмите, провеждащи шофьорски курсове, ще могат да удължават разрешителното си с до 5 години.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.