iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще търсят млади безработни по малки градчета и села

Ще търсят млади безработни по малки градчета и села 06_1433940998

Различни институции ще обединят усилия, за да търсят млади хора без работа в малките градчета и селата. Те ще искат да ги подтикнат да са по-активни.

Това съобщи заместник заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов по време на форум, посветен на борбата с младежката безработица.

По думите му съвместният проект, в който ще участват няколко министерства, ще бъде подписан в началото на другия месец. Каменов беше категоричен, че младежката безработица може да се пребори най-вече с работа на терен, а към момента е

съсредоточена основно в големите градове

и в елитните училища.

„Ние трябва да търсим тези хора навсякъде – в областните градове, в селата“, посочи заместник-министърът, давайки за пример кръчмите и мегданите по селата, в които масово се събират младите безработни.

Каменов припомни статистиката, според която страната ни е на едно от водещите места в ЕС по брой млади хора, които нито учат, нито работят. В тази група се нареждат над 20% от българите между 15 и 29 години, което нарежда България на трето място в ЕС след Гърция и Италия по брой млади лентяи. „Цъкащата бомба на тези млади хора, които не правят нищо, рано или късно, ще ескалира“, отбеляза той. За да се преобърне тази тенденция обаче според него е необходим индивидуален подход с младежите и то съобразен с интересите им по места. „Ако някъде се интересуват от футбол, нека им покажем как да си направят местен клуб, ако имат земя, която може да се обработва, да им покажем различните мерки и програми за земеделие“, допълни той.

Проект събира три поколения неграмотни

Министерство на образованието и науката ще настоява за удължаване на проекта „Нов шанс за успех“, стана още ясно на форума. Чрез него се дава възможност на възрастни хора, изпаднали от образователната система, да се изучават в клас. По думите на заместник просветния министър Ваня Кастрева чрез него в едно училище са били събрани няколко поколения от едно семейство.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.