iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще строят втори голям храм с името Благовещение в Радомир

Ще строят втори голям храм с името Благовещение в Радомир 05_1399470114

В центъра на Радомир ще бъде построен втори голям храм, който ще носи името Благовещение. Това вече е благословено от Българската Патриаршия и беше съобщено от кметът на общината Пламен Алексиев.

От 20 години насам радомирчани искат да бъде изградена нова църква, тъй като другата, която също е голяма и красива и носи името на Свети Димитър, не стига да побере миряните. Новата светиня ще бъде със застроена площ от 250 квадратни метра и ще се издига на свободен терен над старата Община, под Младежкия дом, на границата с ул. „Райко Даскалов”.

Мястото е обещано преди много години за църква и има решение на Общинския съвет за него. Общината не е изпълнила две свои обещания отпреди 20 години, които кметът Пламен Алексиев се е зарекъл да свърши. Сега Общината връща жеста на Българската православна църква, която преди време предоставила безвъзмездно 10 декара за гробищен парк. Местната управа дава общински терен за нов храм и за молитвен дом в гробищата.

Вече има формиран инициативен комитет, който ще движи делата по новия градеж. Радомирци с трепет и желание очакват построяването на църквата „Благовещение”, заяви Алексиев. Средства ще се набират от дарения и спонсорство, ще бъде организирано и широко обществено обсъждане за бъдещия градеж на храма, обясни той.

Тепърва започва проектирането на църквата. От отдела по строителство на Патриаршията не са одобрили идеята на радомирската общинска управа, откъдето искали да има храм в храм. Определеното за градежа място е стръмно и ниско, затова кметският екип предложил отдолу да има крипта, а отгоре да бъде самата църква. Кметът обаче се надява до десетина дни да има яснота по проекта за новата църква, за да има конкретика и и за стойността на предстоящите строително-монтажни работи.

Пламен Алексиев се надява строителството да започне възможно най-скоро. Голямата му амбиция е в неговия мандат храмът да бъде построен и осветен.

Желанието е храмът да носи името Благовещение, защото това е един от първите пролетни християнски празници, свързани с доброто начало и с възраждащия се живот.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.