iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще строят параклис в пернишки квартал

Ще строят параклис в пернишки квартал 12_1450428782

Параклис ще се гради в пернишкия квартал Ралица, като общинският съвет учреди безвъзмездно право на строеж на Софийска света митрополия. Решението е базирано на писмо, получено в общинската администрация от свещеник Стоян Петров, председател на църковното настоятелство при параклис „Св.вмчца Неделя” в пернишкия квартал „Ралица”. Става дума за парцел от 40 кв.метра, предназначен за парцел и озеленяване.

Още през 2010 година, по времето на управлението на починалата Росица Янакиева, има издадена от нея заповед във връзка с молба на друг свещеник – отец Василий и живущи на улиците „Ален мак”, „Палма” , „Люлин” и „Света Петка”, с която теренът е определен за параклис и озеленяване.Пет години по-късно нерешеният тогава проблем отново е поставен на дневен ред.Запознати твърдят, че параклисът ще лъде изграден на мястото на едно от най-старите оброчища в района на някогашното село Перник. Според градските легенди, тук около объл, подобен на морена камък предците им почитали Света неделя. Още във втората половина на двадесети век традицията била възродена, първо около морената се палили свещи в празнични дни, после се появил и голям дървен кръст, поставен, пак според разкази на хора от квартала, от неизлечимо болен мъж, който все пак оздравял. В съня си той глас, който му казал, че ще намери изцеление, ако намери оброка на света Неделя. След разговори със стари перничани и краеведи, той се озовал при огромния камък... След като оздравял, поставил кръста, на който било изписано името на светицата.

Днес на мястото на бъдещия параклис има навес, под който са подредени икони, има пейки, поставена е и ограда, която да пази от зложелатели района. На 7-ми юли тук се прави курбан, който се раздава на вярващите

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

20-Декември-2018

19-Декември-2016

21-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.