iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще слагат край на дългите празници

Ще слагат край на дългите празници 11_1479880759

Край на практиката за сливане на почивните дни около официалните празници и отработването им след това слага социалното министерство в оставка, като то публикува предложението си за промени в Кодекса на труда. Според проекта, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, почивен ден ще е и понеделникът след тях.

Практиките за т.нар. сливане на празници са противоречиви и по-скоро негативни, смята екипът на социалният министър в оставка Зорница Русинова. От ведомството твърдят още, че се нарушава комуникацията в реално време между бизнеса, институциите, партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави. Нарушава се и работата на финансовите институции и се забавят плащания.
Освен това в сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес - транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и др., разходите за работна заплата се увеличават поради по-високото заплащане на труда на официален празник.
Увеличените разходи за труд от своя страна рефлектират върху себестойността на продукцията и тя се оскъпява. Отделно за хората в непрекъснатите производства се намалява продължителността на седмичната почивка, пише още в мотивите.

Отработването на почивния ден в съботата пък води до по-слаба ефективност и намаляване на производителността, комбинирано с допълнително натоварване на работещите, преумора в отделни моменти и стрес заради по-дългата работна седмица, отбелязват от министерството.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.