iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще слагат камери там, където има гонки по улиците

Ще слагат камери там, където има гонки по улиците 08_1439805696

Полицията не е безсилна по отношение на противодействието на организираните гонки с автомобили и мотори, като там, където има информация, че се осъществяват такъв вид скоростни състезания, трябва да бъдат поставени камери, според нея. Участниците в тези гонки се страхуват от камерите и те разреждат събитията си.

Това заяви пред БНР Любка Маринова, която е член на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

По думите й превенцията на пътната полиция трябва да осъществи с поставянето на голям брой камери.

„С камери в целия свят се контролира движението. Наказанията са част от превенцията. Първо трябва да се плати глобата, а след това да може да се обжалва. Незабавно трябва да се засилят мерките", поясни тя.

Кметът на Владая Васко Стоянов е безсилен в битката за гражданското спокойствие и прекратяване на гонките с автомобили и мотори.

„Имаме 7-8 площада, 40 км улична мрежа, а гонките стават навсякъде. След 22,30 часа е ужас. Хората ми звънят и се оплакват, особено заради двата големи площада в центъра. Има хора, участващи в гонки, и наши, има и от Перник, и от съседни села. Минава, върти, направи 4-5 оборота и изчезва в нищото", изтъкна той.

В същото време бившият офицер от Националната служба за охрана (НСО) Николай Марков заяви, че досега службата е работила в условията на правен вакуум, а Новият Закон за НСО би трябвало да запълни тази празнина, но действително той ще узакони нередностите, вършени досега.

„Когато има вакуум на законодателство, регламентиращо дейността на НСО, се дава възможност на хора, които имат повече власт от други да своеволничат, включително и служители. Честа беше практиката хора, употребили алкохол, да карат, защото автомобилите на НСО не се спират за проверка. Законът за движение по пътищата изключва ли автомобилите на НСО или които и да е автомобили в държавата от спазването на Закона за движение по пътищата?", попита той.

Новият Закон за НСО узаконява всичко, което се е вършило досега. Всички нередности, които са вършени, са вписани в правен вид, така че те вече имат право на това. Вменени са военни и полицейски правомощия на всеки служител по силата на този закон, категоричен е той.

Даването с лопати на правомощия на когото и да е в държавата невинаги води до добър резултат. Същото е по отношение на широката преценка на служителите да имат законово основание да преценяват виновност на пътното платно. Това е абсурдно, защото нито един служител няма такава квалификация, заключи Марков.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.