iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще слагат етикети с калориите на алкохола

Ще слагат етикети с калориите на алкохола 04_1430396031

Ново гласуване ще има в Европейският парламент, като то ще е дали да бъдат слагани етикети на калориите на алкохолните напитки. Това съобщи Би Би Си.

Задължителните етикети са необходими, за да информират консуматорите и да се спре рязкото увеличаване на броя на затлъстелите хора, твърдят експерти по общественото здраве. Депутатите ще решат по-късно дали предложението за етикиране на алкохолните напитки ще бъде отхвърлено или ще премине към следващия етап.

Хранителните продукти вече имат етикети с броя калории, които съдържат. Алкохолни напитки, които съдържат повече от 1,2% алкохол, не са включени в разпоредбите на ЕС, които бяха наложени през 2011 г. за етикиране на всички храни и безалкохолни напитки. Дори предложението да бъде одобрено от парламента, ще отнеме месеци, може би години, за да се превърне в закон.

"Европа все още е районът, в който се пие най-много от целия свят. Много хора не са наясно, че една голяма чаша вино съдържа същия брой калории колкото едно парче торта. Няма причина калориите в храните да се разглеждат приоритетно пред тези в алкохолните напитки." съобщи депутатката Гленис Уилмот. Тя подкрепи задължителното етикетиране като добави, че е необходимо хората да получават ясна информация, за да направят информиран избор.

Наскорошно проучване установи, че 80% от 2117 анкетирани възрастни не знаят колко калории съдържат някои често срещани напитки, а повечето бяха в пълно неведение, че алкохолът увеличава дневният прием на калории.

Някои производители на алкохолни напитки доброволно започнаха да въвеждат етикетирането на продуктите си.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.