iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще ремонтират второкласни и третокласни пътища

Ще ремонтират второкласни и третокласни пътища 05_1462852890

Тръгва поредна порция скъпи ремонти на пътища от втори и трети клас, след като вчера Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подписаха договора за финансиране по новата програма "Региони в растеж" за 2014-2020 г. Програмата е общо за 180 млн. лв., които получава АПИ за ремонта на 15 отсечки с дължина близо 250 км.

Търговете вече текат, а "целта е ремонтите да започнат още през този строителен сезон", обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Тя посочи, че обновяването на пътища и санирането на жилищни сгради ще създават заетост на строителния бранш. Според Павлова "2016 г. няма да е като пиковата 2015 г.", в която ударно бяха завършвани и разплащани строителни дейности по различни европрограми от стария програмен период.

След като вече има осигурени средства и бъдат избрани фирми, ще се подпишат договорите за отделните отсечки. Шосетата са основно в Северна България, но има и няколко важни трасета в Южна. Най-сетне в списъка на пътната агенция влезе пътят Пловдив-Асеновград - от години участъкът е в много лошо състояние и на министър Павлова често й се налагаше да отговаря на въпроси в парламента, като тя неизменно посочваше, че държавата търси пари. Сега пътната агенция е решила да разшири трасето, като цената е доста висока - над 2 млн. лв./км.

"Някои обекти са с повече строително-монтажни работи от обичайните за един ремонт. Пътят Пловдив-Асеновград е именно такъв - ще се разшири с две ленти. Това е обект от ранга на южната дъга на софийското околовръстно шосе, затова и цената е по-висока - като за ново строителство", обясни шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. На повече обекти цените били като през последните години - около 500 хил. лв./км. С прогнозна стойност от 850 хил. лв./км е участък от 14 км на пътя Добрич-Кардам. Цена от 720 хил. лв./км е дадена за отсечките Севлиево-Драгановци и Драгановци-Габрово. Обичайно офертните цени са под прогнозните, така спестеният ресурс ще се прехвърли за следващи обекти, обясни пред "Сега" Лазар Лазаров.

Търговете за отсечките бяха пуснати, преди да влезе в сила новият Закон за обществените поръчки. Впоследствие някои от изискванията към кандидатите бяха променени. "Процедурите бяха подготвени още в края на 2015 г. и бяха изпратени за предварителна проверка в Агенцията за обществени поръчки. Имаше и въпроси от потенциални кандидати. Променихме условията, така че да участват повече фирми. Първоначално изискванията към фирмите за наличието на техника и професионален опит на ръководния екип на обекта бяха завишени за по-добро качество на изпълняваните обекти". Това обясни Лазаров в отговор на въпроса защо е била организирана така процедурата. Министър Павлова също допълни, че не е трябвало да се изпуска този строителен сезон.

ЛУКС

"Луксозно скъпо" - така нарече инж. Лазар Лазаров строителството на магистрала "Хемус", което беше спряно по настояване на премиера Бойко Борисов. Според него има и други рационални решения за магистралите у нас, каквито са прилагани досега, при това успешно. "Скъпо е, защото е проектирано по права линия през най-тежката част на страната", каза Лазаров. На свой ред министър Лиляна Павлова увери за пореден път, че за първите 10 км ще бъде пуснат нов търг за изграждането им.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.