iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще пръскат срещу комари едновременно на българсикя румънския бряг на Дунав

Ще пръскат срещу комари едновременно на българсикя румънския бряг на Дунав 02_1455259332

Пръскане по двата бряга на Дунав, българският и румънският, едновременно срещу комари предлага с писмо здравният министър Петър Москов в писмо до своя колега в Букурещ, като това стана ясно по време на брицконтрола в здравната комисия на Народното събрание.

До сега такава съвместна акция не е е имало. Ако се наложи ще бъдат вдигнати и хеликоптери, каза д-р Москов. Той посочи, че няма причина за паника, тъй като европейските здравни служби всекидневно информират, че засега няма пряка опасност заразата да пламне и на нашия континент. В свой анализ Европейският център за контрол на болестите в Стокхолм, също уверява, че рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение на Стария континент е твърде нисък. Това се дължи на сезона, тъй като по това време на година в Северното полукълбо комари няма.

Тигрови комари у нас има в Северозападна България, те са преносители на зарази от типа на зика, а самите те са внесени в нашата страна преди десетина години с декоративни растения от Индия. Това припомни националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Здравният министър посочи още, че ведомството му е публикувало на сайта си подробни мерки за предпазване от новата инфекция.

Кръвта на дарителите вече ще се изследва за вируса зика. Това ще става със специален тест, който освен него, засича още и няколко особено опасни трески, предавани от насекоми, като Западно Нилската и Чикунгуня. Това са част от въпросните мерки за превенция.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.