iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проверяват и пешеходците

Ще проверяват и пешеходците 11_1415087779

От КАТ ще бъдат проверявани и пешеходците по време на акция „Зима”. Това съобщи МВР. Проверката ще стане в рамките на кампания „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя”. Тя ще бъде проведена от 10 до 16 ноември. Дните са обявени като Седмица за пешеходната безопасност.

Униформените ще извършват активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицаите ще правят предупреждения и ще напомнят за правилното поведение. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно извън населените места.

Вчера започна кампанията на КАТ „Безопасно шофиране през зимата”, която ще продължи до края на месеца. Задачите на полицаите са да осъществяват превенция и да дават практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия.

През втория етап на кампанията – от 17 до 30 ноември, ще има операции, при които ще бъде контролирана техническата изправност на колите и на осветителните им системи, уточняват от ГД „Охранителна полиция”. Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като ще се правят проверки с уредите за регулиране на фаровете. Униформените с грайфомери ще проверяват дълбочината на протекторите, която трябва да бъде минимум 2 мм. Препоръчително е шофьорите да карат със зимни гуми, макар това да не е задължително по Закона за движение по пътищата, съобщи вчера началникът на отдел „Пътна полиция” в МВР Антон Антонов. Той обясни, че най-важното за безопасността на пътя през зимните месеци е подготовката на колата. Особено внимателни трябва да бъдат шофьорите на камиони.

Статистиката на катастрофите у нас остава черна – те са с 47 по-малко в сравнение с м.г. по това време, но загиналите на пътя са с 64 повече, съобщи Антонов.

Секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков посочи, че несъобразената скорост и загубата на управление са основните предпоставки за катастрофи.

До 2020 г. страната ни трябва да намали инцидентите на пътя до 50% по Европейската директива, посочиха от Пътна полиция.

В рамките на акция „Зима” Съюзът на българските автомобилисти (СБА) ще даде възможност на шофьорите да проверят безплатно светлините в техните сервизи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.