iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проверяват електромерите

Ще проверяват електромерите 01_1422280908

Измервателните уреди и на трите електроразпределителни дружества ще бъдат проверени от контрольори от дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" на Министерството на енергетиката.

Първите проверки ще бъдат извършени в "Енерго-Про". Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Поводът за проверките е недоволството на клиенти от Североизточна България, които са получили по две сметки с високи стойности в рамките на един месец. "Енерго-Про" обслужва Североизточна България. Именно заради некоректно отчитане Варна се превърна в един от центровете на протестите срещу високите сметки преди две години.

"Правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария отпреди две години", каза Петкова. Тя допълни, че става въпрос за около 67 000 абонати на "Енерго-Про" - около 5% от клиентите на дружеството. При тях е извършено извънредно отчитане и така те са получили фактури за два периода - от 23 ноември до 21 декември 2014 г. и от 22 декември до 12 януари 2015 г. От дружеството са уверили, че второто отчитане е направено, за да се спази нормативното изискване периодът на отчитане да не е по-дълъг от 31 дни.

От нормативна гледна точка това не е незаконно, поясни министър Петкова, но класифицира тази възможност като несъвършенство на законовата база и недобра преценка от страна на електроразпределителното дружество. Падежът за плащане и на двете сметки е на една и съща дата - 10 февруари. Така извънредното отчитане създава сериозно напрежение сред потребителите на ток. От "Енерго-Про" са уверили, че срокът за втората фактура ще бъде удължен с 15 дни.

Енергийният министър е поканил ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" на среща, за да търсят заедно взаимноприемливи решения. "Ако има несъвършенства в нормативната уредба, съм готова да ги обсъдим и ако трябва - да я променим", каза Теменужка Петкова. Тя поиска и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да провери коректността на издадените фактури за използваната електроенергия.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.