iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проучват финансирането на ВиК-сектора в община Перник

Ще проучват финансирането на ВиК-сектора в община Перник 05_1463286393

За пълно взаимодействие се договориха Община Перник, ВиК –Перник и Обединението „Ера 2015″ ДЗЗД, спечелило обществената поръчка на МРРБ за изготвяне на регионалните прединвестиционни проучвания, с които ще се кандидатства пред ЕК за финансиране на реформите във ВиК сектора.

В това обединение влизат три фирми – “Евростарт 2008 “ЕООД, „Рутекс” ООД и„Джи ти Бранд” ЕООД . ВиК операторите ще получат средствата от новата оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г. Средствата, отпуснати за всички 14 ВиК-дружества са общо 1,2 милиарда евро, като строителството трябва да е приключило до 2023 година. Проектите и апликационните форми трябва да са подадени до края на ноември 2018 година.

На първата работна среща, на която домакин бе директорът на ВиК –Перник инж.Иван Витанов, присъстваха кметът на община Перник Вяра Церовска и заместник-кметът по строителството инж.Владислав Караилиев, заедно с екипа, който ще съдейства за изготвяне на прединвестиционните проучвания.

На консултантите предстои да бъдат предоставени наличните инвестиционни проекти за ВиК инфраструктурата, подробните устройствени планове /ПУП/, кадастралните карти, действащият регулационен план и общият устройствен план /ОУП/. Набелязани бяха най-важните действия, които трябва да бъдат съгласувани между всички страни. В рамките на този месец представители на община Перник, заедно със специалисти от ВиК-дружеството и представители на консултантите ще посетят населените места в региона, за да се установи актуалното състояние на водоснабдителната система. Предстои да бъдат извършени теренни проучвания на състоянието на канализацията, на нивото на замърсяване на водите, за да се разработят адекватни мерки за разрешаване на проблемите.

„Работата е огромна и трябва да се действа“, заяви координаторът за обособената територия на ВиК Перник Григор Василев. Кметът Вяра Церовска увери, че екипът на общината е мобилизиран и има готовност да работи бързо и оперативно, за да се постигне успех. Съдействие обеща и директорът на ВиК инж.Иван Витанов, който заяви, че задачата на дружеството е тежка, но че ще се справи с нея.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.