iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще правят денонощна аптека в Перник

Ще правят денонощна аптека в Перник 11_1448643502

Аптеките ще бъдат задължени да работят 24 часа, като това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

По данни на Българския фармацевтичен съюз от миналата година в 10 областни центъра - Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, няма нито една денонощна аптека. Ето защо в областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен режим на работа, наличните такива ще бъдат задължени да осигуряват 24-часови дежурства по график. Попитахме и гражданите на Видин какво мислят по темата, има ли нужда градът от денонощна аптека.

"Да, трябва да има задължително денонощна аптека, но пък от друга страна на мен не ми се е налагало да купувам лекарства през нощта... С малко дете съм и си поддържам малка домашна аптечка с най-необходимото за първа помощ... Да, трябва да има денонощна аптека, тя трябва да се намира в близост до болницата... Аз самата съм бивша аптекарка, на времето нямаше денонощни аптеки, но работехме до по-късно, до 20 часа... Добро е решението на правителството. Редно е да има денонощна аптека, аптеките са богати, няма да им е толкова трудно да се направи, лошото е че лекарствата са много скъпи, а народът е болен и беден", казаха видинчани.

Според фармацевти, обаче, промяната ще доведе до сериозни затруднения, особено на малките аптеки, тъй като те ще трябва да наемат допълнително магистър-фармацевти, за да осигурят денонощните дежурства. Потърсихме за коментар по темата Зоя Василева, магистър-фармацевт от Видин.

"В момента във Видин няма денонощна аптека, но има над 30 аптеки, така че веднъж месечно всяка аптека ще издържи да работи през нощта. На другия ден може да почива или да работи с намалено работно време. За да знаят клиентите, коя точно аптека работи на денонощен режим, ще бъде направен график. Или пък може една аптека да поеме денонощния режим на няколко аптеки, въпрос на споразумение.

Хора след 19 часа, особено зимата, по улиците на Видин, няма! Всеки, който се чувства неразположен, търси аптека до 22:00 или до 24:00 часа, за да си купи лекарства. В момента в града има такава аптека, която работи до полунощ. Имаше колеги, които пробваха да работят и след 24 часа, но няма клиенти, най-много 5 души да влязат. В интерес на истината всички хора с малки деца поддържат аптечка с най-необходимото– капки за уши, сироп за температура, хората които са хронично болни си имат достатъчно лекарства за цял месец, които се изписват по Здравна каса, остават за обслужване единични, спешни случаи, за които в Спешна помощ имат достатъчно инжекционни форми при нужда да парират проблема и да контролират състоянието на пациента. А сутрин, след 7 часа, са отворени всички аптеки. Всички искат да имат удобства и когато се предоставят, се оказва, че не са икономически изгодни за хората, които ги предлагат. Но, при график една аптека да работи веднъж месечно през нощта, няма да е проблем"– заяви Зоя Василева.

Хората казват "да" на предложението, но за фармацевтите, оказва се, това е нерентабилно. Очакваме развитие по темата.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.