iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще подпомагат най-бедните

Ще подпомагат най-бедните 02_1423061750

Европейският съюз осигурява над 123 300 000 евро за подпомагане на най-бедните хора в страната ни. От социалното министерство съобщиха, че парите са от европейски фонд с национално съфинансиране.

С парите ще се купуват на първо време хранителни продукти. Впоследствие се обмисля и включването на дрехи и обувки в списъка. Средствата ще отидат за обществени трапезарии и пакети с храна за най-бедните.

От министерството обясниха, че целевата група обхваща всички хора, които получават енергийни помощи, или около 270 000 души, като отделно ще се преценяват индивидуални случаи на многодетни семейства, самотно живеещи възрастни хора или бедни хора с влошено здравословно състояние. 85% от сумата се финансират от Европейския фонд за подпомагане, а 15% се финансират от държавата.

В предишния програмен период фондът към програмата беше познат като фонд, управляван от Министерството на земеделието и храните и фонд „Земеделие“ с пакети от храна, които се разнасяха на нуждаещите се. В новия период организацията и изискванията на ЕС са различни.

Най-нуждаещите се, които ще се възползват от хранителните пакети, са около 270 000 души. От министерството изразиха надежда, че в периода май-юни тази година пакетите ще стигнат до хората.

Другият сегмент на програмата е да се осигурят хранителни продукти за обществените трапезарии, които се посещават от най-бедните хора, от скитащи и от самотно живеещи възрастни хора. Към момента в страната функционират 181 обществени трапезарии, но само през зимния период, а целта е техният брой да бъде увеличен и те да работят за по-продължителен период от време.

Агенцията за социално подпомагане ще бъде управляващ орган на програмата, като към момента се завършват и процедурите по сертификацията и като управляващ орган. През следващите седмици се очаква да започнат и процедурите към общините за разширяване на обществените трапезарии и обявяване на обществени поръчки за хранителни продукти, които да бъдат раздадени на най-бедните.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.