iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще почистват резерват "Острица"

Ще почистват резерват "Острица" 06_1433512495

Във връзка с кампанията "Да изчистим България заедно" РИОСВ -Перник ще почисти резерват "Острица", като резерватът е една от най-старите защитени територии на територията на България.

Той е обявен за такъв през 1943 г. с цел опазването на уникалния релеф, както и на редките тревни и храстови растителни видове. Разположен е по склоновете на изградения предимно от варовикови скали връх Острица (1147,2 м.) в планината Голо бърдо, разделяща Пернишката и Радомирската котловини.

На територията на резервата могат да се видят различни скални образувания, скални свлачища и каменни сипеи. Южните склонове на резервата са почти изцяло покрити със скали, но в останалите му части е добре развита флората.

Резерватът "Острица" е типично ботанически резерват. Тук се срещат тревни видове, характерни за три континента — Европа, Азия и Африка. В защитените около 600 дка са открити и описани над 362 вида и подвида растения, принадлежащи към 212 рода и 56 семейства. Единствено тук растат българското карамфилче, урумово лале, цоликоферов лопен, трилистна жълтуга, сребролистен равнец, гръцко плюскавиче, царско пропадниче, сръбско звънче, перуника, кримско омразниче, червено вълче лико и др. От балканските ендемични видове се срещат райхенбахова перуника, главеста жълтуга, длановиден ветрогон и др.

Поради малката територия и силно разчленения релеф, броят на видовете животни срещащи се в резервата не е голям. Установено е наличието на редки животни, както и на видове, представляващи интерес за науката като: степен гущер, карпатски скорпион, дива пчела и др.

Резервата е разположен относително близо до урбанизирани територии, поради което е подложен на не малко антропогенно въздействие

.РИОСВ Перник не разполага с охрана на защитената територия, а също така и с актуален план за управление.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА ГРАД ПЕРНИК ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ИНИЦИАТИВАТА! СБОРЕН ПУНКТ - 07 ЮНИ, 10 Ч. НА МЕЧКАТА.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.