iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще плащаме таксите за детските градини в София и онлайн

Ще плащаме таксите за детските градини в София и онлайн 11_1478358360

От догодина таксите за детска градина и ясла в столицата ще се плащат и онлайн, като освен това всички налози ще могат да се плащат през интернет и с европейски банкови карти. 495, 685 млн. лева са приходите на Столична община към края на октомври, което е с 40,648 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той обясни, че по-повечето пари са заради по-добрата събираемост на налозите. Така от имуществените данъци в бюджета са влезли общо 227, 926 млн. лв., което е 12,8 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на миналата година. От данък сгради приходите са 83,2 млн. лв., а от този за възмездно придобиване на недвижимо имущество - 74,5 млн. лв, което е с 12,8 млн. повече от м.г.

Постъпленията от данъка върху превозните средства за първите десет месеца са 66,8 млн. лв., което е с 3,2 млн. лв. повече от м.г. „Може да се отбележи и ефектът от свързването на информационните системи на КАТ с тези на районните общини. Сега щом си купиш кола и я регистрираш в КАТ, този факт веднага се отразява в информационните масиви на общината, където трябва да си платиш данъка за автомобила. 3 млн. лв. повече са влезли в хазната на София само от смяна на собствеността върху автомобили в столицата. По този начин са облекчени и тези, които са продали колата си, защото данъкът за нея вече няма да се води на тяхно име“, обясни финансист №1 на общината.

От глоби и такси постъпленията към края на октомври са 267, 758 млн. лв. , което е с 25 млн. лв. повече от м.г. Само от такса смет постъпилите средства са 156,5 млн. лв.

Своите задължения към общината софиянци могат да плащат и безкасово. Във всички 22 районни отдели "Общински приходи" в града има ПОС терминали, чрез които може да се плаща с дебитни или кредитни карти. За първите 9 месеца на т.г. са били извършени 40 849 транзакции, от които в хазната са постъпили 17, 5 млн. лв, отчете още Барбалов. Той обясни, че в момента онлайн може да се плаща с карти, издадени от български клон на банките. Столична община работи активно върху възможността от следващата година да се приемат плащания и от кредитни карти, издадени в целия Европейски съюз. Така всеки, който живее в друга държава от ЕС, но притежава имот в София ще може да плаща имотните си данъци, или на своите близки, без да се налага да се прибира в България специално за тази цел, каза още зам.-кметът.

В 21 от най-големите детски градини в София плащанията на таксите могат да се правят също чрез ПОС терминали. С такива устройства ще бъдат оборудвани пилотно и 24 общински детски ясли в града. Подготвя се възможността тези такси да могат да се плащат и онлайн, за улеснение на родителите, допълни зам.-кметът Барбалов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.