iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще отрязват опасните дървета край пътя

Ще отрязват опасните дървета край пътя 01_1421851106

Ще отрязват дърветата убийци, които се намират в близост до пътя, като подобни решения взимат общините, на чиито територии постоянно стават катастрофи с жертви, след като шофьори се врязват в растителността край асфалта.

Една от първите области, които започват поголовната сеч, е русенската. Областният управител Стефко Бурджиев вече е създал работна група с участието на широк кръг от специалисти, които да се заемат с тази задача. В състава на групата освен експерти от областната администрация са включени и представители на полицията, пътно управление, университета, Спешна помощ и други.

Най-напред групата ще направи правен анализ на нормативната уредба, за да се види какъв е регламентът за съществуването или премахването на дърветата. След това ще се създадат две експертни звена, едното от които да прецени доколко тази дървесина е качествена и за какво друго

освен за огрев може да се използва

Съвместно с полицията ще се изготви анализ, за да се види съотносимостта на броя на катастрофите и жертвите и доколко те са свързани с крайпътни дървета.

„Надяваме се - с известни законодателни промени в бъдеще и в пълно съгласие с неправителствения сектор, намеренията ни да се реализират”, обясни областният управител и посочи статистически данни. За периода 2010-2014 г. в областта са станали 7135 катастрофи, при които са загинали 128 души и са ранени 2145. 321 от катастрофите са след удар в дърво, в резултат на което са загинали 26 души, а са ранени 161. През 2014 г. в Русенско са станали 1613 пътно-транспортни произшествия, като 65 от тях са вследствие на удар в дърво. Най-много катастрофи стават в участъка Русе – Бяла, по който трафикът е изключително интензивен. По броя на тировете, които минават средно за денонощие, това е

един от най-натоварените пътища

сравним само с движението по автомагистрала „Тракия”.

„При една екстремна ситуация, при която трябва да се избегне сблъсъкът с превозно средство, чийто шофьор е заспал или автомобилът му се е подхлъзнал по пътя, най-лесно е да се излезе от платното и да се отиде в нивата. Ако сега това се случи при Мойсевия баир или при Индийската колиба на пътя Русе-Бяла, където дърветата са толкова близко едно до друго, какъв е изборът – сблъсък в дърво”, каза Бурджиев. Той обясни, че е ставал свидетел на много драматични случаи на катастрофи вследствие на удар в дърво и затова е твърдо решен да се бори докрай тези дървета да бъдат премахнати. Със средствата, които ще бъдат натрупани при изсичането им, ще бъдат засадени храсти и фиданки на подходящи за целта места, но не и в голяма близост до пътя. Храстите ще спират и снегонавяването през зимата.

Дават 1 млн. за Асеновградско шосе

1 милион лева от бюджета на община Пловдив за 2015г. ще бъде заделен за ремонт на Асеновградско шосе. Парите ще отидат за преасфалтиране и осветление на пътя от табелата на града до пункта на Пътна полиция, съобщи кметът Иван Тотев. Освен на пътя от Пловдив за Асеновград, общината е планирала ремонт и на Карловско шосе.

По думите на градоначалника „Асеновградско и Карловско шосе са двете най-натоварени входно-изходни артерии на Пловдив. Поради тази причина имат нужда от спешен ремонт”. В бюджета на общината за 2015 г. са залегнали средства освен да се ремонтира пътят за Карлово, така също и за осветление по същото шосе до отбивката за магистрала „Тракия”.

Тотев уточни, че тъй като двата пътя не попадат в територията на община Пловдив, то на предстоящата сесия ще бъде внесено споразумение с общините „Родопи” и „Марица”. Споразумението ще даде възможност на община Пловдив да ремонтира двете пътни артерии.

Зебрите край морето – високи и светещи

Нови повдигнати пешеходни пътеки във Варна с нощно светлинно регулиране ще пазят пресичащите от сблъсък с автомобили, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ на общината. Съоръженията включват метални стълбове, осветени пътни знаци за наличие на пешеходна пътека, както и насочени високоефективни LED прожектори. Новите издигнати пешеходни пътеки са напълно съобразени с техническите изисквания за безопасност на движението, описани в закона. Пътеките са повдигнати от асфалта на 7,5 см и са широки 2,5 метра, а дължината им е съобразена с размерите на платното, казаха още от община Варна. 39 „легнали полицаи” по новите изисквания са изградени до края на м.г. Те са разположени край възлови училища и болници. През тази година общината планира да постави други 230 ограничители на скоростта в целия град, уточни зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов.
Обръщат кръговите в Добрич

Правят всяко кръстовище с еднаква регулация

След премахването на „легналите полицаи” катастрофите по улиците на Добрич са се увеличили, бе отчетено на среща при Областния управител на Добрич. Предпоставки за катастрофи създава и хаосът по кръговите кръстовища в Добричка област. Компетентните служители отчетоха, че в една част от кръговите предимството е на този, който вече е навлязъл, а на други кръстовища - то е за този, който се движи по главния път. Хаосът създава сериозни предпоставки за пътни произшествия, особено за чуждестранни шофьори, които се чудят защо нямат предимство в кръговото кръстовище. Затова се реши до началото на лятото да се уеднаквят правилата за движение, като предимството ще е за този, който се движи в кръга, както е в редица европейски страни. Според началника на КАТ Жулиян Минев загиналите в област Добрич при катастрофи през 2014 година са 21, което е с 38 на сто повече в сравнение с предходната 2013-а. Увеличение от 24 на сто има и при претърпелите травми, които достигат 207 души.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.