iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще осигуряват стаж по схемата "Младежка заетост"

Ще осигуряват стаж по схемата "Младежка заетост" 09_1410965384

Бюрото по труда в Перник започва да събира заявки по схемата „Младежка заетост”. Това съобщи директорът на Бюрото по труда в Перник Росен Симеонов.

Тя осигурява стаж и обучение на работното място на 8 000 младежи в страната до 29 години /включително/. Работодателите, които искат да се възползват от схемата, могат да подават заявките си в службата по заетостта до 29 септември 2014 г.

„Младежка заетост” дава възможност за наемане на млади хора в две основни направления – стажуване и обучение по време на работа. И при двете форми работодателят или определен от него работник се явяват като наставници.

Схемата осигурява разноските по пътуването, ако това е нужно на наетите младежи. На работодателите, които осигурят стажуване, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на максималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място. Поемат се и здравните и социалните осигуровки на младежите за 6 месеца. Разходите за възнаграждение на наставника по време на стажуването обаче остават за сметка на работодателя.

Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат покрити разходите за 6 месеца за социални и здравни осигуровки.

На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разноските за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата и за социални и здравни осигуровки за срок от 6 месеца.

За участие в схемата се допускат безработни младежи до 29 г. /включително/, които са регистрирани в Бюрото по труда, не получават никакви доходи отникъде, да не са учащи в никакви форми на образование или обучение.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.