iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще обновяват жилищни блокове в Перник

Ще обновяват жилищни блокове в Перник 06_1403086829

91 кандидати подадоха оферти за обновяването на блоковете в 180 сгради в 36 града. Проектът е на обща стойност 47 млн. лв. Обновяването на блоковете е по европрограмата "Регионално развитие", като са подоберни всички рекорди в строителния бранш. Предложенията на кандидатите са били отворени във вторник, като това е продължило цял ден до 19.30 часа вечерта, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Поръчката е разделена на седем лота – по един във всеки регион за развитие плюс София. Съвсем очаквано най-много са кандидатите в столицата, където се предвижда да бъдат санирани около една трета от жилищните блокове – 56 с прогнозната стойност 14 млн. лв. Най-малко сгради – осем ще бъдат санирани в най-бедния регион на ЕС Северозападният, който обхваща градовете Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Лом, като прогнозната стойност е 2.16 млн. лв. От останалите региони най-много жилищни блокове ще бъдат обновени в Южен централен район – 39, като прогнозната стойност е над 10 млн. лв. В този район са включени градовете Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Велинград, Карлово и Панагюрище, пише mediapool.bg.

В останалите четири района ще бъдат обновени по около двайсетина жилищни блока. В Северен централен район са предвидени 17 сгради във Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Свищов с прогнозната стойност 4.33 млн. лв. В Североизточния район са заложени 21 блока във Варна, Добрич, Търговище, Шумен с прогнозната стойност 5.3 млн. лв. В Югозападния район е планирано обновлението на 21 сгради в Благоевград, Дупница, Гоце Делчев, Кюстендил, Перник; Петрич с прогнозната стойност на поръчката е 5.3 млн. лв. В Югоизточния район ще бъдат санирани 20 сгради в Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Казанлък с прогнозната стойност е 5.2 млн. лв.

Плановете на Министерството на регионалното развитие са ценовите предложения на кандидатите да бъдат отворени през лятото и да бъдат избрани изпълнителите до началото на септември, за да може обновяването да започне през есента, ако няма обжалвания на процедурата. Строителнително-монтажните работи по сградите включват подмяна на дограмата, системите за отопление, вентилация, охлаждане и ВиК, ремонт на покрива и поставяне на външна изолация. В края на април пилотно в София започна обновлението на първите две сгради по проекта. Едната е блок 10 на ул. "Чарлз Дарвин" 3 в район "Изгрев", а другата е блок 17 в жк. "Захарна фабрика" на район "Илинден". Блоковете трябва да бъдат санирани за 120 дни. Изпълнител на строителните дейности е "Билдинг компани", която е собственост на бившия общински съветник от ДПС в община Гърмен Бисер Узунов. Договорът с него е за 250 192 лв. с ДДС. Санирането на сградите се забави изключително много, като в началото на годината домоуправители се заканиха да протестират заради липсата на яснота кога ще започнат строителните дейности.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.