iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще наказват незаконния добив на въглища в Перник

Ще наказват незаконния добив на въглища в Перник

Министерство на енергетиката ще предприеме инициатива за законодателни промени за инкриминиране на действията, свързани с незаконен добив на подземни богатства, каза в Перник заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Ведомството ще се обърне за подкрепа и към МВР, Министерство на правосъдието и други ресорни министерства, свързани с необходимите законодателни промени.

По сега действащото законодателство Министерството на енергетиката може да съставя актове между 50 000 лв. и 100 000 лв. на физическо или юридическо лице, добиващо незаконно подземни богатства, посочи Станков. Голяма част от залавяните лица обаче нямат никакво имущество и глобите не могат да бъдат събрани по никакъв начин. За да бъдат спрени тези хора, действието трябва да бъде инкриминирано, категоричен е заместник-министърът. По думите му е необходимо срещу човек, който бъде заловен на място да добива, да стартира бързо производство и да може да бъде вкаран в затвора.
Нерегламентираният добив на подземни богатства за мен не се различава по нищо от иманярските набези, каза Станков. “На 2 м под земята има въглища, няма как целият Перник да бъде контролиран. Като влязат няколко човека в затвора, смятаме, че процесът ще спре”, допълни заместник-министърът.
Жечо Станков 1

Според областния управител на област Перник Ирена Соколова днешният нещастен случай е илюстрация на проблем, трупан през годините и затова всички държавни органи трябва да се обединят за ефективното му разрешаване.

По единодушното мнение на участниците в срещата причината за инцидента в квартал“Рудничар“в град Перник е осъществяването на незаконен добив на въглища.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.