iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще махат стълба край трънското село

Ще махат стълба край трънското село 05_1430984302

Електрическият стълб, който стърчи насред пътя за трънското село Студен извор, ще бъде премахнат с кран. Снимката с абсурдно ситуирания стълб се появи в понеделник. За часове тя се превърна в интернет хит.

Публикува я Ралица Згалевска, която се натъкнала на необичайния и опасния феномен, отивайки към музея на киселото мляко.

Пред Нова телевизия кметът на Трън Станислава Алексиева обясни, че стълбът не е “изникнал” на платното, а стои на това място от години, но шосето е било разширено и едва тогава се видяло, че стълбът попада на него.

“Преди месец се положиха бордюрите, които дадоха да се види широчината на пътя”, каза кметът. Строителите пък работели по график и не можело да върнат гондолите с асфалта. Тя увери, че новият асфалт не е окончателният, фирмата – изпълнител е поела ангажимент да положи нова настилка след като стълбът бъде преместен.

Запитана няколко пъти защо пътят е асфалтиран преди да се премести стълбът, Алексиева обясни случилото се с народопсихологията на българите и че „българите сме свикнали да вършим работата два пъти”.

Строително-ремонтните дейности в Западна България трябва да се извършват след указания от ЧЕЗ за изместване на съоръженията и на базата на съгласуван с дружеството проект, гласи съобщение от компанията. За стълба в с. Студен извор, община Трън, заявление за проучване за издаване на указания за изместване обаче е входирано в ЧЕЗ на 28 април 2015 г. след фактическото извършване на ремонтните дейности, което по смисъла на закона е неспазване на процедурите.

На 29 април е заплатена услугата, а на 4 май представител на община Трън представя в компанията скицата на посочения участък.

Междувременно опасният стълб вече е ограден с лента и е означен със знак за строителни работи на пътя.

Гражданинът Тодор Григоров, който е наследник на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, съобщи пред Би Ти Ви, че дарява част от имота си за преместване на стълба, така че да не затруднява движението към Студен извор, където е Музеят на киселото мляко.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.