iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще купуваме от общината специални торби за боклук

Ще купуваме от общината специални торби за боклук 04_1461050117

Гражданите и фирмите ще плащат такса смет, като купуват от общината специални торби за боклук или според броя на членовете в домакинството, като това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Целта е размерът на такса смет да се определя от количеството изхвърлени боклуци, а не както в момента - от данъчната оценка на имотите. Общините сами ще определят критериите, по които необходимите разходи за поддържане на чистотата ще бъдат разпределяни между всички жители. Но в проекта са посочени няколко варианта, от които общините ще могат за избират.

Размерът на таксата за услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци, както и за тяхното третиране в депата, ще може да се определя по три начина.

Първият е чрез индивидуално измерено количество отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост.

Вторият начин е съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на отпадъци и определената честота за тяхното извозване. А третият - според броя на хората, които живеят в имота.

За услугата по поддържане на чистотата в населените места размерът на таксата може да се определя от броя ползватели на услугата в имота (еднаква сума за всеки жител на общината по постоянен/настоящ адрес), или според данъчна оценка или отчетна стойност на имота. Общинският съвет може да приема различни критерии за определяне на таксата за отделните населени места, части от тях или за селищните образувания.

Ако се избере вариантът за определяне на таксата според броя на торбите с определена вместимост, общинският съвет може да определи минимален брой торби, които да бъдат закупени от задължено лице за календарна година. Ако за критерий се вземе брой на жителите, може да се искат различни суми според вида на имота, неговото предназначение или извършваната в него икономическа дейност.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.