iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще искам кметицата да ме пише циганка

Земетресение Перник

Социалният министър поясни, че в двете най-засегнати села също има отворени каси за нуждаещите се и най-вероятно хората ще получат парите до края на деня. Помощи се изплащат и в Радомир и Владая.
В Дивотино са подадени общо 175 молби, а в Мещица 147.
Общо Министерски съвет е отпуснал един милиона лева за обезпечаване на пострадалите в Пернишка и Софийска област. В случай, че не достигнат, има възможност за отпускане на допълнителни средства.
Това са пари за първоначалните нужди на хората, за най-неотложните им потребности. След като мине и междуведомствената комисия, която да опише щетите, ще бъдат отпуснати и допълнителни средства, обясни Младенов.
Той увери, че всеки, който е подал молба за нанесени щети, които са констатирани и от представители на общината и на Агенцията за социално подпомагане, ще си получат парите. Самото изплащане става по специален ред, за да няма струпване пред касите.
На партера на общината са отворени три каси с по четири жени, които обработват документите. До вратата на всяка каса има полицейски служител, който следи за спазване на реда.
Още с идването си около 8.30 ч. сутринта социалният министър беше посрещнат от недоволни граждани. Една част от тях се оплакаха, че комисия все още не е посетила домовете им въпреки, че са подали молби.
Други смятат, че тези 325 лева са крайно недостатъчни за щетите, нанесени по жилищата им. Някои хора носеха снимки, на които се виждат срутените комини на къщите, пукнатините по домовете.
Лиляна Атанасова, жителка на Перник, успя да се оплаче на министъра, че тези пари за нищо не стигат. Той обаче я успокои, че ако има нужда, ще бъдат отпуснати и допълнителни средства.
Възрастната жена обаче имаше и друга молба, насочена към кмета на Перник Росица Янакиева. Ще искам кметицата да ме пише циганка, за да получа каквото ми се полага. Не може така, на тях хем къщите ще им оправят, хем фургони им дават. Не може да има привилегии за едни, а за други не, коментира жената.
Атанасова обясни, че след силното земетресение жилището й има пукнатини в спалнята и кухнята, коминът също е паднал.
Тя се страхува, че при един по-силен трус цялата къща ще се събори. И мен ме е страх, както си спя, така ще ме затрупа.
Помощ трябва да има за всички, независимо дали са българи, цигани, турци, африканци, възмути се тя. 
Източник: news.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.