iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще информират за ползите от референдума в Радомир

Ще информират за ползите от референдума в Радомир 09_1409736079

За ползите от предстоящия референдум в Радомир започва информационна кампания. Заедно с парламентарните избори в Радомирско ще бъде проведено и допитване, на което гражданите трябва да отговорят на въпроса „Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?”.

Референдумът е изключително важен, тъй като е провокиран от желанието на златотърсаческата фирма „Голдън бийч” да прокопае една от девствените местности „Вакарелец” край село Горня Диканя, за да вади злато.

Референдумът в Радомир е уникален, тъй като за първи път в страната инициативният комитет, който води 4-годишна съдебна битка срещу решението на Министерския съвет за дадената концесия за добив на злато и бе генератор за допитването, напълно е подкрепен от местната власт в лицето на кмета на Общината Пламен Алексиев.

Амбицията е Радомир да бъде първата община в страната, която е гарант за чиста природа, въздух и вода, обяви управникът пред представители на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива /БСНГИ/ и Магдалена Форовиц от Центъра за пряка демокрация в Цюрихския университет в Швейцария, които пристигнаха в града специално заради предстоящия референдум.
Магделена Форович от Цюрихския унвиерситет /вляво/ и Даниела Божинова от българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

Допитването ще бъде валидно, ако с „ДА” отговорят повече от половината от гласувалите на последните местни избори, т.е. над 4 891 души, заяви Асен Велев от Инициативния комитет.

До всяка от 51-те секционни избирателни комисии за парламентарния вот в община Радомир ще има и СИК за референдума. Членовете на комисиите за допитването ще бъдат по трима души доброволци, които ще дарят хонорарите си обратно по сметката Община Радомир, така че разходите ще паднат. По предварителни изчисления за провеждането на референдума ще бъдат похарчени 38 440 лв.

Радомирският референдум е вторият местен в област Перник. На 19 септември 2004 г. в Чепино се проведе първото за региона допитване за отделянето на селото от община Земен и присъединяването му към община Ковачевци. В страната път са проведени 44 местни референдуми от 2001 г. досега.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.