iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има глоби за клошарите, които ровят в контейнерите за разделно събиране

Ще има глоби за клошарите, които ровят в контейнерите за разделно събиране 01_1452153532

Между 300 и 1000 лева глоба ще отнасят клошарите, които събират отпадъци от контейнерите за разделно събиране, като това предвижда проект за промени в Закона за управление на отпадъците, публикуван от екоминистерството.

Подобни санкции ще има и за палене и разрушаване на контейнерите, както и за разхвърляне на боклука.

„Стига да могат глобите да бъдат събрани, ще имат ефект, но аз се съмнявам, че ще бъдат събирани”, коментира пред „Труд“ Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак”. По думите му единственото, което може да спре кражбите от контейнерите, е да няма пунктове за изкупуване.

Преравянето на кофите за разделно събиране силно удря фирмите от бранша, тъй като те имат конкретни цели за изпълнение, от които зависят лицензите им. От жълт контейнер за пластмаса например трябва да се вадят за седмица около 25-30 кг чиста пластмаса. Според статистиката може да се достигат и 150 кг за месец, ако контейнерът е пълен с опаковките, за които е предназначен. В действителност обаче заради клошарите от контейнерите се добиват около 10 кг в зависимост от района. Така компаниите често не могат да изпълнят нормите и изкупуват материала отново от пунктовете за вторични суровини, за да отчетат целите си.

Според бранша годишните загуби на всички компании за разделно събиране на отпадъци надхвърлят 15 млн. лева, само „Екопак” губела около 7 млн. лева.

С промените в закона частично ще бъде премахната забраната за плащане в брой при предаване на вторични суровини от черни и цветни метали. Предвижда се да бъде разрешено на едно лице да се изплащат до 100 лв. кеш годишно, а сумите отгоре - само по банков път. Не е ясно обаче по какъв начин ще се следи кой, къде и колко метали е предал.
Корекциите предвиждат още намаляване на банковата гаранция, плащана в момента от площадките за събиране на отпадъци от цветни и черни метали, от 25 хил. лева на 15 хил. лева. Освен това пунктовете за изкупуване ще се преместят извън населените места, а общините ще са длъжни да организират прием на боклук.

В момента многобройните площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло най-често са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части. В екоминистерството постъпвали многобройни жалби срещу шума и замърсяванията от тях.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.