iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще елиминираме застоелия начин на живот

Ще елиминираме застоелия начин на живот 04_1397216390

Областен съвет в Перник ще ни кара да елиминираме застоелия начин на живот и да се борим със затлъстяването. Органът е към регионалната здравна инспекция , като беше оглавен от нейния директор д-р Антоанета Григорова.

Сърдечно-съдовите болести, злокачествените образувания, хронично-обструктивната белодробна болест /ХОББ/, диабетът са причина за над 80% от всички смъртни случаи у нас, като страна с ниски и средни доходи. Рисковите фактори, които ги предизвикват, са предотвратими. Това са тютюнопушенето, нездравословния начин на хранене, ниската физическа активност и злоупотребата с алкохол. За жалост социално-значимите болести вече имат епидемичен характер заради ниската ни култура на живот като цяло.

Злоупотребата с алкохол, която е особено характерна за Пернишко, сочи че 23,2% от населението пият алкохол редовно. 13,8% консумират концентрати всеки ден. Увеличава се процентът на пиещите тийнейджъри.

Ниската култура на хранене, от което следва затлъстяване, включително и при децата, също отключва хронични болести. При 7-8 годишните деца затлъстелите са 23%. На всичкото отгоре те се движат малко. Обездвижването на българите също е факт – 74% не практикуват никакви физически упражнения, само 6,4% са физически активни два или три пъти седмично.

Сърдечно-съдовите болести са на първо място в черната класация и са сред основните причини за смърт и инвалидност на населението, посочи д-р Григорова. Възрастовата група от 45 до 65 г. обуславят 1/3 от всички смъртни случаи при мъжете и около 10% при жените.
Магделена Христова и д-р Евлогиев

Ужасяващ е фактът, че 21-годишни младежи са покосени от инфаркт, а 40-годишни умират от него, коментира д-р Григорова. У нас смъртността от мозъчно-съдова и исхемична болест на сърцето е почти 3 пъти по-висока в сравнение със страните от ЕС.

Нарастват и злокачествените образувания, като при тях ракът на белия дроб при мъжете /18%/ е с най-голям относителен дял, следван от рак на кожата- 12%, простата – 9,2%. Ракът на женската гърда заема почти ¼ от злокачествените заболявания при жените – 23%, следван от рак на кожата – 12%, рак на маточното тяло-7,7%. Много важно е бързото откриване и лечението на тези болести.

В България захарният диабет придобива застрашителни размери – 8,3% от населението са засегнати от него. Рисковите фактори за възникването на болестта са затлъстяване, нездраволовен начин на хранене, ниска физическа активност и фамилна обремененост.
д-р Богдан Богданов

ХОББ се предизвиква от хроничен бронхит или емфизем, но рисковите фактори при нея са тютюнопушене, замърсен въздух, генетична обусловеност.

У нас 13,5% умират преждевременно от проблеми, предизвикани от тютюнопушенето. Днес цигари палят 45,2% от всички българи, въпреки че има слаба тенденция към ограничаване на порока.

В състава на Областният съвет по превенция са включени шефовете на МБАЛ „Рахила Ангелова”, на РЗОК, РИО, ДКЦ-І и ДКЦ „Св. Георги”, медицински център, представители от областната и общинската администрация, БЧК, БЛС. Консултанти ще бъдат лекари от всякакви специалности – кардиолози, невролози, диетолози, пулмолози, алерголози и др.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.