iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще дават конфискувано гориво на болници, училища и социални заведения

Ще дават конфискувано гориво на болници, училища и социални заведения 03_1459232885

Болници, училища и социални заведения от тази година ще могат да си спестяват част от разходите за горива благодарение на работата на митниците, като занапред те ще могат да ползват безвъзмездно конфискувани горива, за които е доказано, че не представляват опасност. Горивата ще се предоставят на базата на заявки, подадени в митниците, като редът за удовлетворяването им ще се консултира предварително с финансовото министерство, предвиждат предложени от МФ промени в наредбата за разпореждане с отнети и изоставени акцизни стоки.

Възможността за безвъзмездно предоставяне на конфискувани горива бе дадена с промени в закона още в началото на 2015 г., но промените в подзаконовата уредба се забавиха. Тази година списъкът с институции, които могат да кандидатстват по този ред, бе разширен, като в него бяха добавени всички държавни и общински учреждения. Сега се урежда и редът, по който ще се отпускат горивата.

Заявките за това ще се представят в агенция "Митници" от ресорното министерство - съответно за училища, държавни болници и социални заведения, или от ръководителите на съответното общинско учреждение. Агенция "Митници" ще предоставя два пъти годишно - до 15 юли и до 15 януари, обобщени текущи данни за наличните конфискувани горива, така че да е по-лесно координирането на доставките. Транспортът на горивата ще е за сметка на получателя, като задължително ще трябва да се плати и дължимият акциз, ако това не е било направено на по-ранен етап.

В мотивите към промените в наредбата няма данни за количествата конфискувани горива, налични към този момент. Според годишния отчет на агенция "Митници" през 2015 г. при проверки са били иззети над 838 000 литра енергийни продукти, предимно горива. Промените предвиждат още агенция "Митници" да започне да води регистър на издадените складови разписки за конфискувани и изоставени в полза на държавата акцизни стоки. В момента стоките се приемат за съхранение с приемно-предавателен протокол, като се издава и складова разписка, но няма изискване за поддържане на регистър за издадените разписки.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.