iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще дават достъп на хората с увреждания на слуха до телефон 112

Ще дават достъп на хората с увреждания на слуха до телефон 112 12_1450335605

Хората с увреждания на слуха и говора ще имат достъп до Националната система за спешни повиквания, като това ще стане факт, ако бъде приет предлаганият от депутати от БСП законопроект, който е внесен и вече е разпределен за обсъждане във вътрешната комисия.

С него се предлагат промени в закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Депутатите припомнят, че от 2008 г. има непрекъснат, бърз и безплатен достъп на гражданите до службите за спешно реагиране. "Възможността за използването на тази услуга обаче само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора", пише в мотивите.

Евродиректива изрично определя, че хората с увреждания трябва да имат равен достъп до спешна помощ с останалите. Срокът за вкарването й в българското законодателство е изтекъл още през май 2011 г. Два парламента се опитали да променят закона, но промените минали само на първо четене и спрели дотам с оправдания за наличието на технически пречки и проблеми.

Според вносителите тези пречки не могат да оправдаят бездействието. Те посочват, че в някои страни е създаден номер, различен от 112, на който да се изпращат кратки текстови съобщения. В Естония, Швеция, Дания, Великобритания и Франция са предприети конкретни действия за осигуряването на достъп до услуги за спешна помощ за хора с увреден слух, като са въведени допълнителни специални номера, например номер 114 във Франция, 999 във Великобритания и т.н., чието единствено предназначение е да приемат текстови съобщения.

Технически създаването на подобен номер и неговото обслужване от "Национална система 112" на МВР е възможно, смятат вносителите. Те предлагат промените да влязат след 6 месеца от приемането им, за да има време за техническа подготовка.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.