iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сертификатът за качество на желязната вода в местността „Лесков дол“ в Брезник е с изтекъл срок

Сертификатът за качество на желязната вода в местността „Лесков дол“ в Брезник е с изтекъл срок 08_1439962893

Сертификатът за качество на желязната вода в местността „Лесков дол“ в Брезник е с изтекъл срок на валидност, като той трябва да бъде подменен. Това съобщават от РЗИ-Перник в писмо до кмета на Брезник.

Съгласно действащата Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води сертификат или балнеологична оценка се издават за качеството на минералната вода от конкретно съоръжение, предназначено за водовземане. Изворът от водоизточник „Галерията“ в „Лесков дол“ е общинска публична собственост, затова и общината е тази, която трябва да предприеме необходимите действия.

Минералната вода в Брезник е богата на железни и сулфатни йони и с ценните си физико-химически и физиологически свойства притежава лечебни качества, които и днес привличат болни и здрави. На цвят водата е жълтеникаво-ръждива, а вкусът ѝ е метален, стипчив. В миналото желязната вода в Брезник е била издигната в култ, а до Балканската война я наричали “светата вода”. Брезнишката желязна вода е призната и в чужбина. През 1907 година тя е била отличена със златен медал на изложението за минерални води в Лондон. Въпреки признатите й лечебни качества, все пак хората трябва да знаят, че това не е трапезна вода, предупредиха от РЗИ. Сертификатът удостоверява качествата на минералната вода и пригодността за бутилиране за питейни цели и се издава от министъра на здравеопазването. Срокът му на валидност е пет години.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.