iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Селата покрай Перник празнуват Сурва

Селата покрай Перник празнуват Сурва 01_1421135864

Пернишките села празнуват Сурва по старому на 13 срещу 14 януари. Тогава млади и стари мъже се преличават, обличат кожените костюми, опасват тежките многогласни звънци, надяват новите зъбати и рогати ликове и тръгват с дружината да гонят злото, та да се не види повече и да се не чуе.

Екотен звън оглася притъмнялото небе над лумналите огньове, чиито езици ближат нощта. Колкото по високи са, колкото повече пръски хвърчат, толкова по-плодовита ще е годината.

Звънчари, мечкарье, сурвашкарье скачат в такт като в транс около пламъците, символ на пречистването. Многогласните звънци дрънчат в захлас и стопяват всяко зло. Колкото по далече ехтят, толкова повече бяга лошотията, разказва древно поверие. В мечкарниците мъжете цяла година в пълна тайна са правили новите си маски. Лепили са перце по перце, търсили са кожи и рога из цяла България и извън нея, за да измайсторят чудо невидено, звяр, излязъл сякаш от небитието, зъбат и ококорен, често с по няколко глави или пък двуметров причудлив лик с красиви фигури.

Тази година Сурва се открива в центъра на с. Лесковец в 18.30 часа. През 2014 г. лесковската дружина стана носител на Голямата сребърна награда на международния фестивал в Перник. В селото ще има ритуална среща със сурвакарската група от Богданов дол.

Дружината на Лесковец, създадена през 1942 г., се води от млада жена. Традициите не са това, което бяха – никога преди жени не са били допускани в изцяло мъжките формирования. Днес обаче не е така. Редом с младежите се преобличат и маскират и млади момичета.

В Ярджиловци Сурва е религия. Всяко новородено е закърмено с магията на древния и най-жизнерадостен тукашен празник, твърдят местните. Трите махали са вечни съперници по направата на най-впечатляващ лик и все си водят техните си „войни”, но когато трябва да представят селото на фестивала в Перник, стават една сплав.

За Сурва може да се говори и пише много. Сурва обаче се пише със сърцето, тя е неповторимо преживяване и човек трябва да бъде в Пернишко на 13 срещу 14 януари, за да се потопи във вълшебството на езическия обичай, да го вдиша, да се изпълни с него и той завинаги да остане в него.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.