iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сеизмолог от БАН: Перник няма да бъде удрян от силни земетресения

Сеизмолог от БАН: Перник няма да бъде удрян от силни земетресения 04_1398665922

Няма основание хората да се притесняват за възникването на силни земетресения в района на Перник. Това успокои сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев пред телевизия "Европа". Според него сеизмичната активност на територията на Рила през последните дни не е много обичайна, но за сметка на това е слаба. Проф. Ботев обясни, че през април няма регистрирани земетресения на територията на София.„Малко вероятно е в момента да се случи земетресение, подобно на Пернишкото отпреди 2 години”, обясни Ботев, визирайки зачестилите през последните дни земетресения с нисък магнитуд в района на Рила.

За последния месец там са се случили 10 земетресения със среден магнитуд от 2,5 по Рихтер. Във връзка с появилата се в медиите информация за трусове в близост до София, Емил Ботев увери, че през април такива не са регистрирани. Той препоръча след земетресение хората да се доверяват на информацията на сеизмологичния институт на БАН.

„Достоверна информация за силата на земетресението може да се намери в интернет едва 10-20 минути след труса, тъй като е необходимо време за въвеждането й”, обясни проф. Ботев.

Източник: blitz.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.