iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сеизмолог не отрича, че може да има силно земетресение и у нас

Сеизмолог не отрича, че може да има силно земетресение и у нас 04_1430392588

Работим по системи за ранно предупреждение, но само за България, като това, което у нас може да се приложи, е доста добро. Системата би била високо ефективна по отношение на огнището "Шабла-Калиакра", където може да има трус като този от 7,8 по Рихтер в Непал. Това съобщи пред БНТ сеизмологът от БАН проф. Бойко Рангелов.

Разбира се, че може да има и цунами в Черно море. Имаме система по нашия бряг и по румънския, които проследяват такива явления, посочи още сеизмологът.

У нас на 4 април 1904 година в района на Кресна е станал такъв трус, който е предхождан от 7,2 по Рихтер, обясни сеизмологът. По неговите думи, историята дава насоки, че такива трусове може да се случат, но не се знае кога. Историята не може да отговори на този въпрос.

На въпрос дали софиянци трябва да бъдат нащрек в следващите 30-40 години, Рангелов заяви, че би било доста безумно. Човешкото съзнание забравя бързо лошото, каза той. Но трябва постоянно, тихо и спокойно трябва да се обяснява на хората как да реагират, ако има трус. Действията ни трябва да са коренно различни при слаб и при силен труд, посочи Рангелов.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.