iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Седем язовира в пернишко са в предаварийно състояние

Седем язовира в пернишко са в предаварийно състояние 06_1434697933

Седем язовира на територията на област Перник са в предаварийно състояние, като по-нататъшната им експлоатация е недопустима, поради риск за хората и за околната среда. Това съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова.

В „черния списък” попадат водоемите „Мещица” в община Перник, „Прибой” и „Бобораци” в община Радомир, „Конска”, „Завала” и „Кошарево” в община Брезник и язовир „Лялинци” в община Трън. Язовир „Брезник” е в неизправно състояние, тъй като са нарушени повече от един показател за технологична и конструктивна сигурност.

В частично работоспособно състояние са осем язовири в региона, сред тях питейният водоизточник на Перник- „Студена” и най-големият водоем в региона - „Пчелина”. Останалите 13 от общо 29 язовири на територията на област Перник са в изправно състояние. Огласените от Соколова данни са от извършената по нейна заповед проверка на хидротехническите и водни съоръжения. Инспекцията е текла във времето от 29 април до 10 май. Ревизирано е състоянието и на реките в региона. Изхвърлени строителни материали и битови отпадъци, храсти и дървета намаляват проводимостта им, по поречията има разрушени участъци от предпазни диги, ерозия на част от бреговете, както и намалена проводимост на отворите на мостовете, са установили проверяващите. Участъкът на река Струма и притоците й в землищата на градовете Перник и Батановци и на селата Студена и Драгичево на територията на община Перник, както и участъкът на Струма и притоците й в землището на Земен попадат в участък, определен като значим по отношение на бъдещи наводнения и част от райони със значителен потенциален риск от наводнения.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.