iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдиите си раздават бонуси

Съдиите си раздават бонуси 12_1418476352

Висшият съдебен съвет (ВСС) е взел тайно решение да раздаде 6.3 млн. лв. от бюджета си за коледни бонуси. Решението е било взето в последния момент.

Всички магистрати, шефовете им и съдебните служители ще бъдат поощрени със суми от по 34.28% от основното възнаграждение, което получават, научи "Сега". Всички членове на съвета също ще имат коледни награди въпреки всички скандали, които забъркаха през годината, сринатия си авторитет и множащите се призиви за колективната им оставка.

Новината идва и на фона на непрекъснатите оплаквания, че системата е пред фалит и че има съдилища, които не могат да си плащат тока и водата. През лятото служебният кабинет отпусна на съдебната система спешно 9 млн. лв., за да не спре работа. Още 10 млн. лв. дойдоха и с актуализацията на бюджета, прокарана от правителството на Бойко Борисов. Бонусите са точно от тези 10 млн. лв., които уж трябваше да покрият неотложни разходи. Икономии в съдебната власт били направени и от предвиденото за капиталови разходи въпреки окаяното състояние на редица съдебни сгради.

Възнагражденията в съдебната система не са актуализирани от юли 2012 г., макар и да са обвързани по закон със средната бюджетна заплата. В момента най-ниската основна заплата на магистрат е 1546 лв., което прави минимален бонус от над 500 лв. за съдиите и прокурорите. Сред служителите най-ниската заплата е около 300 лв., но има и такива, чието възнаграждение се доближава до магистратското. Така че там празничният стимул ще е минимум стотина лева. Основната заплата на членовете на ВСС е 3119 лв., което значи, че техните бонуси ще са над 1069 лв. По закон към основното възнаграждение на магистратите, както и на служителите в системата се начислява по 2% за всяка прослужена година, но надбавката не може да надхвърля 40%. Всяка година съдиите и прокурорите вземат и по две средни заплати за облекло.

Без бонуси ще останат само тези, които изтърпяват дисциплинарно наказание. В системата работят около 4700 магистрати и около 9000 служители.

През юли тогавашният правосъден министър Зинаида Златанова обяви, че не се знае как органите на съдебната власт харчат парите си. Тогава тя разказа как опитала да накара ВСС да събере информация как се плаща за експертизи. Обяснили й, че това е "трудна задача".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.