iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сборът от две пенсии ще е по-голям от само една пенсия в НОИ

Сборът от две пенсии ще е по-голям от само една пенсия в НОИ 02_1424939498

Бившият социален министър Йордан Христосков каза, че сборът от двете пенсии на родените след 1959 г. - от НОИ и от универсален фонд, ще е по-голям от единствената пенсия от държавното осигуряване при пълен период на внасяне на вноски.

Христосков се позовава на изчисления, които е правил съвместно с актюери от фондовете.

Средните пожизнени пенсии от универсалните фондове на жени и мъже, осигурявали се съответно 37 и 40 години, ще са 349.59 лева за жените и 554.37 лева за мъжете, сочат тези изчисления. От НОИ пенсията ще е съответно 909 лв. за жените и 1137.6 лв. за мъжете. Жена без участие в универсален фонд ще получи 1105.8 лв., а мъж - 1383.9 лв. "Изключения от това правило могат да се дължат на неправилно приложение на първоначалния замисъл или на неплащане на осигурителни вноски в универсалния фонд", коментира Христосков, който подчертава, че няма никаква обвързаност с пенсионноосигурителните дружества и единствената му връзка е, че се осигурява доброволно, а и от началото на годината е пенсионер и получава пенсия от един от фондовете.

Според експерта губещата страна от въвеждането на право на избор е НОИ, тъй като информирано решение за избор ще вземат тези, които имат много малки спестявания и ще разчитат държавното осигуряване да гарантира пенсиите им.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.