iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Санкцията за шофьори без застраховка “Гражданска отговорност” се понижава, решиха депутатите

Санкцията за шофьори без застраховка “Гражданска отговорност” се понижава, решиха депутатите 12_1450276976

Санкцията за шофьори без застраховка “Гражданска отговорност” се намалява на 250 лева за първо нарушение, като това гласуваха депутатите вчера при окончателното приемане на Кодекса за застраховане по предложение на депутата Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт).

В момента за първо нарушение санкцията е от 400 до 600 лв. за физическо лице, а при второ - до 2000 лв. Мотивът на Байрактаров беше ниските доходи.

Регистрацията на автомобилите, които нямат сключена “Гражданска отговорност”, ще бъде служебно прекратявана от Пътна полиция. За тази цел Гаранционният фонд ще предоставя на полицията списък с незастрахованите автомобили. При подновяване на полицата за такъв автомобил той ще бъде регистриран служебно чрез Гаранционния фонд.

“Целта е да се разреши проблемът с автомобилите с българска регистрация, ползвани от румънски, италиански и други граждани в чужбина. След това за катастрофи, предизвикани от тях, плаща Гаранционният фонд”, обясни пред “Труд” зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн-Гури. В момента само в Румъния имало над 100 хил. автомобила с българска регистрация.

Въвежда се и застраховане онлайн, но при него договорът и стикерът за “Гражданска отговорност” ще се получават по куриер 3 дни след заплащането на застрахователната премия с кредитна или дебитна карта.

“Онлайн застраховането не го въвеждаме в чистия му и най-полезен за гражданите вид”, каза депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

“Това е един хибрид”, заключи депутатът Георги Кадиев. По думите му няма смисъл човек да си прави застраховка онлайн и после да чака няколко дни, за да си я получи.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.