iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Санкциониране на майки, които взимат майчинство, докато децата им са в ясли

Санкциониране на майки, които взимат майчинство, докато децата исн. dariknews.bg

От НОИ предупредиха, че майките, чиито деца са в ясли, продължаващи да получават пълно майчинство подлежат на санкции. Преди две години депутатите въведоха нова законова разпоредба, която не позволява това, тъй като от години майките се възползват от двете възможности едновременно.

Стотици майки, в това число и област Перник бяха санкционирани, въпреки протестите и недоволството към спорните текстове в закона. Някои от казусите бяха отнесени в съда, но в повечето случаи  Темида се произнася в полза на НОИ, защото се прилага буквата и точката на закона. Наказаните майки освен, че връщат получените майчински, плащат и прекалено високи лихви,  които Осигурителният институт начислява на нарушителите.

«За да имаш в България дете, означава да си плащаш, а не да те стимулират да имаш. Явно щеше да ми излезе по-евтино да не получавам никакво майчинство, а да съм изтеглила заем от банка, за да си гледам детето.» коментират проблема потърпевши майки.

По информация от социалния министър Тотю Младенов годишно от държавния бюджет се разпределят около 900 млн. лв. годишно  за обезщетения за майчинство и детски надбавки. Отделно хазната плаща десетки милиони за различни социални услуги за деца. За последните три години  са открити 150 услуги за над 8500 деца, съобщи министърът. Така той отговори на исканията на майките от догодина обезщетението за гледане на дете да се вдигне от 240 лв. на 310 лв.  Той е категоричен, че вместо да се дават майчински и месечни помощи от 35 лева на семейства с доходи под 350 лева на човек, по-добре е да се инвестира в детски градини, ясли и услуги за деца.

Годишно месечни помощи от 35 лева получават родителите за приблизително 867 хил. деца, а при  последното преброяване децата у нас са 1 352 857.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.