iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Рязко се увеличиха простудите във Видинско и Монтанско

Рязко се увеличиха простудите във Видинско и Монтанско 02_1454396404

Резките аномалии в температурата през последната седмица от минус 20 до плюс 17 градуса доведоха да рязко увеличаване на различните простудни заболявания във Видинско и Монтанско. Това констатираха лекари.

Спад на острите респираторни заболявания в последната седмица на януари отчитат и специалистите от регионалните здравни инспекции в двете области. Въпреки, че заболеваемостта е доста ниска, лекарите признават, че има доста болни малки деца.

Във Видинско регистрираната заболеваемост в дните между 25 и 31 януари е 190 на 10 000 души. Предходната седмица тя е била по-висока – 198 на 10 000, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Гергана Джамбова. Най-често настинките и острите респираторни заболявания повалят децата до 4 – годишна възраст, страдат и по-големите – до 15 години. Данните на епидемиолозите показват, че рисковите групи са именно малките деца и хората над 65-годишна възраст.

Според педиатри пред кабинетите ежедневно се извиват опашки от майки с болни деца.

Децата рязко вдигат висока температура, но бързо се възстановяват, каза за видинският педиатър д-р Леда Панчева.

Видин е далеч от грипна епидемия. Няма изолиран грипен вирус. Очакваме през първата седмица на февруари болните още да намалеят, защото учениците са във ваканция. Ако се появи грип, то очакваният щам е H1N1, или така нареченият свински грип. Надяваме се да няма тежки усложнения, защото срещу този щам вече хората имат изграден имунитет, каза д-р Джамбова.

В Монтана грип няма, категорични са семейните лекари.

„Грип няма. Дежурствата ни минават спокойно. Болните деца не са повече от всеки друг период”, каза личният лекар – педиатърът д-р Емилия Димитрова.

Цифрите на експертите от регионалната здравна инспекция сочат, че за последната седмица на януари средната заболеваемост е била 134 на 10 000. В Монтана грипна епидемия се обявява при заболеваемост 380 на 10 000 души.

„В последната седмица на януари се наблюдава спад на регистрираните пациенти с остри респираторни заболявания. Въпреки всичко трябва да подчертаем, че има доста болни деца на възраст до 4 години. В тази група заболеваемостта е 872 на 10 000. За грипна епидемия обаче не може да се говори.”, каза директорът на здравната инспекция в Монтана д-р Елена Борисова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.