iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Руското ембарго смъкна цените на месото

Руското ембарго смъкна цените на месото 11_1416293983

След въвеждането на руското хранително ембарго, цената на свинското месо пада вече няколко месеца. Магазините у нас са залети с евтини мръвки, показа проверка.

Обезкостен бут може да се намери по 6,50 лева за кило, на подобна цена вървят дори вратни пържоли, които се предлагат на промоция. „В момента цените на свинското имат нисходящ тренд и това се дължи на ембаргото”, уточни за „Монитор” д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

30 на сто от месото, произвеждано в Западна Европа

беше предназначено за Русия, а сега се търси пазар на тази стока по другите държави на стария континент. Голяма част от него се насочва към източните пазари и това натиска нашите цени, категоричен е производителят. В понеделник свинското месо живо тегло беше 2,40-2,50 лева за кило без ДДС, а трупното е около 4,50 лева също без данък добавена стойност.

„Евтиното свинско месо по магазините при всички положения е обработено”, категоричен е д-р Караманов, който е бивш зам. генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба и шеф на асоциацията на индустриалните свиневъди. „Няма начин в магазинната мрежа 100% месо да струва 6,50 лв./кг, както се продава все по-често в супермаркетите. Тази цена се постига само чрез физическа намеса, като се увеличава рандеманът на месото с добавяне на вода и различни хранителни добавки. Коректно е обаче в този случай на етикета на витрината да пише какво съдържа месото. Другият проблем е, че продуктите произведени за българската търговска мрежа се подготвят по заявка на нашите търговци, които определят предварително колко добавки да има в продукта”, коментира експертът. Между 20 и 30 на сто от съдържанието е допълнително добавена вода и различни химически съставки. Заради този натиск и нашите производители са принудени да заготвят месо с аналогично качество.

Контролът и съобразяването с нормативната база е изцяло в ръцете на агенцията по храните, каза още д-р Караманов. Той е категоричен, че няма безвредна добавка. Има определена концентрация за всеки продукт, над допустимите стойности тя е изключително вредна за човешкото здраве и трайно уврежда човешкото здраве.

д-р Румен Караманов: Можем да защитим родното производство, без да нарушаваме общите директиви

Проблемът е много сериозен, защото цените на свинското паднаха драстично преди Коледа, което не е добре за всички ангажирани в този бизнес. Ние нямаме никаква вина затова, че в Украйна има война и Европа зае позиция на ограничения, в резултата на което беше наложено хранителното ембарго от Москва. Всички количества, които са произведени на територията на ЕС, няма къде да отидат и ще се реализират на Стария континент. Свободните суровини наводниха пазара и сринаха цените, коментира д-р Румен Караманов.

Оказа се, че държави, които имат огромно производство, като Германия, Полша и Испания, и разчитаха на износ към Русия, защитиха своите производители. И сега тези меса влизат безпрепятствено в България и други страни от някогашния Източен блок. У нас държавата трябва да заеме тази позиция в лицето на Агенцията по храните, където да се наложат изисквания по отношение на продукти, които влизат в страната. Не се засягат регламентите по отношение на свободното движение на стоки, а качеството и изискванията, на които трябва да отговарят храните у нас.

Ние трябва да имаме национално законодателство, което да ограничи вноса на некачествени и нискокачествени суровини към българския пазар, категоричен е д-р Караманов.
Само седем дни мръвките са пресни

Свинското месо е прясно само седем дни след като животното е заколено.
Срок на годност

Добитото у нас месо има шест дни за реализация, а вносното само един. При свинското месо европейското законодателство е много ясно – пресни са само мръвките, които се продават до седем дни от клането на животното. А схемата на производството на меса от внос е проста – първия ден животните се колят, на втория се охлаждат, трети и четвърти ден месото пътува из Европа, пети и шести ден го разфасоват и остава само един ден, в който мръвките са прясни по европейските правила и може да се продават по този начин в супермаркетите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.