iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Русия и Перник ще си сътрудничат

Русия и Перник ще си сътрудничат 02_1455785623

За съвместно сътрудничество при осъществяването на творчески и културни събития се разбраха заместник-кметът на Перник Севделина Ковачева и директорът на Руския културно-информационен център в София Сергей Смитюшенко, като по време на разговорите в общината руските гости показаха интерес за установяване и развитие на трайни партньорски отношения свързани с културни събития. Идеята е актьори от Перник да участват в събития организарани от руския център, както и представители на Русия да се изявяват на пернишка сцена. В тази връзка всеки месец от Руския културно-информационен център ще предоставят на Отдел „Култура и образование“ към общината програмата си с културните събития.

Пред заместник-кмета по култура гостите съобщиха, че за следващата учебна година руската страна е обявила 190 свободни места за български студенти, които искат да се обучават в техни университети. Обучението е напълно безплатно с предоставяне на държавна стипендия. За сметка на федералния бюджет е и едногодишно изучаване на руски език, ако той не е на ниво. Срокът за подаване на документи е 1 март, а подборът на кадри ще се осъществява от Руския културно-информационен център. От там предложиха експерти да дойдат в Перник и да разяснят на завършващите ученици подробно условията. Те са качени и на сайта на центъра.

Гостите бяха днес в Перник във връзка със стартиране на декада на руския филм –инициатива на народно читалище „Миньор-2500“. Веднъж месечно ще бъдат показани едни от най-добрите образци на руското кино, при това безплатно за перничани. Днес първата рожекция бе на военни филм“ Девета рота“ в зала “Тържествена“ на Минната дирекция. Проектът е съвместен с местния клуб „Встреча” и Движение „Приятели на Русия”.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.