iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Росица Янакиева: Не са издавани документи за строителство в имота зад блок 39 в кв. Изток

Росица Янакиева: Не са издавани документи за строителство в имота зад блок 39 в кв. Изток 07_1404825659

Кметът на Перник Росица Янакиева съобщи, че към момента не са издавани документи за строителство в имота зад блок 39 в кв. Изток. Тя каза, че не е одобрен план за застрояване, нито са издавани строителни разрешения. Росица Янакиева каза това по повод недоволството на жителите от блока, които са разтревожени, че ще се строи под прозорците им. Хората обявиха, че няма да позволят строежи да закриват пространството пред блока.

Въпросният терен, който граничи с кръговото движение при Кауфланд в кв. Изток, обаче е частна собственост. Имотът от 2,5 декара, който някога е бил нива и е върнат на наследниците на Симеон Алексов Живков с решение №1730 общинската поземлена комисия. Преписката е от 2007 г.

Собствениците са продали част от имота, останалата си остава тяхно притежание. Един от тях – Мая Димитрова Петкова, е поискала изработване на план за застрояване в имота, обясни Янакиева. Направен й е отказ, тъй като преписката не е била окомплектована с документи, които да покажат подземните комуникации в този район. Преписката не е гледана от задължителния експертен съвет. Заради това не е уведомен и кметът на кметство Изток. Кметовете на кметства присъстват на експертните съвети, когато става дума за преписка касаеща тяхна територия.

С писмо Община Перник уведомява собствениците на имота да окомплектоват преписката си. При започване на процедурата, според законовите изисквания, с аналогично писмо са информирани и съседите, а именно управителя на блок 39.

Не разбирам изговорените думи, още повече думите на кмета на кметство Изток и не зная дали той е наясно или не с тази преписка, коментира Росица Янакиева. Има и друго- нека всеки, който има претенции да докаже, че това място е негово.

Кметът на Изток Ивайло Иванов подкрепя жителите на блок 39, които не желаят в зелената площ зад блока им да се строи и обяви, че ще легне пред багерите заедно с хората, ако се започне застрояване на терена. “Дори и имотът да е върнат законно, аз съм против застрояване на зелената площ”, каза той и допълни, че Общината не би следвало да разрешава да се строи там. За да се угоди на един-двама, се засягат интересите на цял блок, който си е едно малко село, заяви Иванов.

Тъй като някои от жителите твърдят, че имотът е върнат незаконно, те са наели столичен адвокат, който ще сезира прокуратурата и ще нищи казуса.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.