iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Роми продават кръвта си срещу рушвет

Роми продават кръвта си срещу рушвет 01_1452505725

Роми търгуват с кръвта си срещу 20 лева рушвет, които дават в центровете за кръводаряване. След това те продават бележките, които се изискват при по-тежки операции, за суми до 400 лева.

Причината за почерпката е, че според изискванията един човек може да е донор на животворната течност само пет пъти годишно. Ромите, които чакат на групи пред тези центрове, обаче го правят почти ежедневно. За да ги допуснат до кабинета, където трябва да се събере кръвта, те трябва да минат през регистратурата. Там след справка с данните от личната карта веднага излиза в системата колко пъти човекът се е подлагал на процедурата. За да избегнат тази формалност, ромите, които са едни от най-редовните донори, дават по 20 лева рушвет на служителката в регистратурата, заради които тя си затваря очите и ги допуска до следващия кабинет.

„Практиката вече придобива застрашителни размери. Ежедневно идват такива хора при нас. Има колеги, които вече дори не им взимат кръвта, а направо им дават бележката. Те също прибират някаква дребна почерпка. То и по-добре, че го правят така, защото заради честите дарявания кръвта е прекалено разредена и не е годна. Така според цифрите ние имаме достатъчно кръв в резерв, която обаче не става за нищо. Заради това и постоянно ставаме свидетели на съобщения в социалните мрежи, в които се моли за помощ и се търсят кръводарители, тъй като няма кръв от определена група. Това е абсурдно, но алчността ни е докарала до тази ситуация. Само при нас на ден минават по над 50 души“, разказа пред „Монитор“ служителка от един от центровете за кръводаряване в столицата, която обаче пожела анонимност.

Много често поради недостиг на кръв в кръвните центрове или липсата на кръвна плазма от дадена група все по-често нуждаещи се купуват кръв от дилъри, които имат своите платени донори. Такива има не само в София, но в цялата страна.

Според разследване, излъчено по Нова ТВ, в един от най-бедните райони в Европа - Лом, търговията с кръв държат двама души. Това са Асен и Слави, с прякори Асо и Пуши. Работят пред кръвния център в Лом. Печелят от черен бизнес с кръв. Една банка продават за 60 лева. За тях работят донори - бедни хора от близките села до Лом, които продават кръвта си на всеки два месеца. А купувачите се нуждаят спешно от нея за роднини и близки. Схемата е добре смазана, проста и ефективна. А желаещи кръводарители иначе има много. Съгласни са да продават кръвта си на всеки два месеца, само че не и да ги рекетират. Защото Асо и Пуши не само че не позволяват на никого самостоятелно да продава кръвта си, но и взимат половината сума. Цената, за която дилърите търгуват с чуждата кръв в Лом, е от 50 до 60 лева. На кръводарителите се плащат по 25 лева. Ако не си съгласен – бой. Хора, които живеят в съседни села на Лом, и много други като тях от години продават кръвта си.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.