iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Родители на деца с уввеждания призоваха за промени в законодателството

Родители на деца с уввеждания призоваха за промени в законодателството 04_1428067024

Родители на деца с увреждания излязоха на протест в няколко града, като настояват за спешна промяна в законодателството, която да позволи да получават доходи и да се грижат за децата си.

"Виж човека, не само увреждането" е основният призив, с който те застанаха пред институциите днес. Хората с увреждания и техните близки настояват за реформа както в системата на ТЕЛК, така и в системата, която ги осигурява финансово.

Протестиращите настояват да се създаде заложеният в Закона за хората с увреждания регистър, който да даде представа колко са хората с увреждания в България, в кои градове се намират те и от какви услуги се нуждаят.

В София шествието на родителите премина от Народното събрание до Министерския съвет и Министерството на труда и социалната политика, за да достигне до Министерството на здравеопазването и това на образованието.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин не се срещна с протестиращите родители. По-късно група от над 100 родители беше приета от заместник социалния министър Лазар Лазаров, който ги увери, че по реформата в сектора се работи. Това предизвика гнева на родителите и те пожелаха Ивайло Калфин лично да види децата им.

Не можем да чакаме повече. Искаме държавата да ни забележи сега, каза Катя Йорданова, майка на дете с увреждане от Перник:

Почти нищо не се прави досега за тях и затова сме се обединили да извоюваме права за нашите деца, които трябва да стоят затворени у дома, да ги скрием от света, защото и на света му е неприятно, че ги има. Когато нямаш средства за рехабилитация, за лечение, какво остава на една майка - да си стои в къщи с детето и да чака как му се доизкривява гръбнака или как луксацията се увеличава, защото медицината е била така добра и така напреднала да ни спаси децата, които доста от тях са с увреждания от раждането. С цената на какво? Когато не се работи, бавно да се увреждат физически все повече и повече.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

15-Април-2016

14-Април-2016

16-Април-2015

15-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.