iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Решиха шофьорът на такси да не е осъждан

Решиха  шофьорът на такси да не е осъждан 04_1460092480

Хората, осъждани за умишлено престъпление от общ характер, няма да може да са таксиметрови шофьори. Това решение взе парламентът, като гласува окончателно промени в Закона за автомобилните превози.

Шофьорът на такси не трябва да е осъждан за "престъпление по транспорта", както и да е лишаван от правото да управлява МПС или да има наказания за управление на МПС с алкохол в кръвта над 0.5 до 1.2 на хиляда през последната година, гласят още промените. И сега шофьорите на таксита не трябваше да бъдат осъждани за престъпление от общ характер при подаването на документите преди провеждането на изпита за удостоверение за водач на такси. Според експерти от ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) проблемът е, че след като вземат удостоверението вече никой не ги контролираше - нито фирмата превозвач, от чието име работеха за своя сметка, нито ИААА, тъй като нямаше как - на пътя водачите не са длъжни да носят свидетелство за съдимост. Така водачи, които имат удостоверения от 2001 г., например, могат да управляват таксита дори и да са осъждани 5 пъти. За прекратяване на това недоразумение, ИААА вече ще издава удостоверенията за срок от 5 години. ИААА ще засили контрола на пътя, като удостоверенията ще бъдат отнемани, ако водачът спре да отговаря на едно от изискванията. За да се въведе ред и сред настоящите шофьори на таксита, сегашните удостоверения ще важат само до 31 декември 2017 г. Така след тази дата осъжданите вече няма да може да упражняват занаята.

Регистрираният таксиметров превозвач отговаря солидарно за вредите, причинени от водачи, действащи от негово име, но за своя сметка, с изключение на случаите на причинена смърт или телесно увреждане, гласят още промените. За целта данните на водачите, които работят от името на регистрирани превозвачи, но за своя сметка, ще бъдат вписвани в разрешенията на самите регистрирани таксиметрови превозвачи.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.