iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Регистрират на подставени лица заплашени от конфискация коли

Регистрират на подставени лица заплашени от конфискация коли 06_1434619811

Коли на хора, които дължат пари на банки и са застрашени от конфискации, се регистрират от подставени лица. Всеки месец за тези коли се изискват вноски, в противен случай отписват колите от КАТ.

Автомобилите, които в повечето случаи са внесени от чужбина без номера, се записват на името на човек с чисто кредитно досие, на когото се водят поне още 50 подобни автомобила. Регистрацията обаче в повечето случаи е временна – за месец или за три. При изтичане тя се подновява. Услугата в КАТ излиза около 80 лева за номер, който

важи 30 дни

С него се получава и задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Посредникът, на чието име се регистрира колата, получава между 30 и 40 лева за услугата. 20 лева пък взима нотариуса, които оформя документите. Това се прави само при определени нотариуси, които могат да си затвори очите, ако случайно има някаква нередност. Документите, които се носят при тях от посредника, са с по-различен формат от останалите и те веднага разпознават кой праща клиента. Така длъжникът се сдобива с кола с редовна регистрация за около 140 лева. От него обаче се изисква всеки месец да дава поне по още 40 лева на посредника за това, че автомобилът се води на негово име.

Подобна схема използват и заложните къщи, които взимат

автомобили

за залог

С отпускането на парите те прехвърлят колата на подставено лице и я оборудват отново с друг номер. Така при неспазване на условията по отпуснатия кредит, автомобилът се прибира и дори не е нужно предишният й собственик да се явява пред нотариус, за да се прехвърля.

Много хора прибягват до тази услуга и за да не плащат глобите от камерите на КАТ. След като колата, която карат, не се води на тяхно име, те на практика са недосегаеми за електронните фишове. Наказателните постановления се издават и изпращат на името на собственика, който в повечето случаи дори няма редовна шофьорска книжка, тъй като за подставени лица се използват предимно неграмотни хора от ромския етнос. Така само на територията на областната дирекция на МВР-София има хора с актове за десетки хиляди левове, които не са платили и една стотинка в КАТ. Те са неоткриваеми и на адресите си.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.