iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Речно корито руши радомирско село

Речно корито руши радомирско село 03_1457337387

Три месеца, след като правителството отпусна допълнителни 8 млн. лева за преодоляването на последиците от бедствията, много от пострадалите остават в безнадеждна ситуация, като тези пари, например, няма да отидат в едно радомирско село, чиито жители от над 10 години са в изключително тежко положение. Когато водите на яз.Долна Диканя, нивото на местната река се повишава, защото коритото й е засипано от строителна фирма. Резултатът – къщите се наводняват.

Години наред обаче никой не взима мерки и оправданието е че няма пари. За корекцията са необходими 60 хиляди лева.

През годините жителите на селото са подали десетки сигнали. Водата в някои мазета минава метър. Къщите са започнали да се рушат.

Местните намират връзка между изпускането на водата на язовир Долна Диканя и пълненето на техните мазета. Отиваме в кметството, за да разберем какво се прави, за да се реши проблемът. Там играят карти.

Обяснението на кмета е, че общината още чака 60 хиляди лева от комисията по бедствия и аварии, за да реши проблема.

„Доста вода дъждовна падна и всичките мазета са пълни, дето се казва, всеки ден вали дъжд. Имат основания, но има все проблеми с финанси, подадени са от община Радомир. От миналата година сме подали...”, обяснява Елинчо Колев.

Миналото лято Басейнова дирекция е дала предписание да се направи корекция на речното корито и да се осигури проводимост на високите води.

Проверихме в последния списък с общините и обектите, за които са отпуснати допълнително средства. Това село обаче не е между тях. Иначе, в протоколите на областните управи всяка година тук се препоръчва да се направи корекция на реката.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.