iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Реализираните загуби по водопреносната мрежа от ВиК в Перник са до 82%

Реализираните загуби по водопреносната мрежа от ВиК в Перник са до 82%  05_1399466323

Няма да има воден режим в Перник, който трябваше да бъде въведен от началото на май. Решението на проблема обаче е временно.

В момента нивото на единствения водоизточник за питейна вода в района - язовир Студена, е достатъчно, за да няма воден режим. "Лятото е гарантирано, до първите месеци без режим може да се подава при сегашното състояние на потребление, няма да има режим”, обясни ръководителят на хидровъзел "Студена" Бойко Кадурски.

"Тъй като "Студена" е основен водоизточник, не навсякъде за селата има връзки с язовира. Това, което прави общината, са непрекъснато сондажи и тази, и миналата година, са заложени средства, така че откривайки местни източници, да осигурим вода за малките населени места. Истината е, че съществуващата водопроводна мрежа по данни на ВиК реализира загуби на вода до 82%, така че не се ли вкарат достатъчно средства в мрежата за реконструкция, дори да намерим източници на вода, тя ще се губи по мрежата”, обясни зам.-кметът на Перник по строителството Росен Йорданов.

До село Ярджиловци и неговите 1300 жители вода не стига. "В момента всички жители на селото имаме кладенци, за питейни нужди си купуват или ходят в Рударци, в Княжево, където намерят”, обясни кметът на село Ярджиловци Григор Христов.

Кладенците се ползват за поливане и за миене. Ако живеете в Ярджиловци и искате да имате вода, трябва да умеете да я вадите от кладенеца. Цветът й обаче подсказва, че не е подходяща за пиене. В Ярджиловци е изграден шест километра водопровод от язовир Студена до селото, но вътрешна водопроводна мрежа няма. 2 млн. лв. са необходими, за да стигне водата до къщите.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.