iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Развалени земеделски стоки може да залеят пазарите ни

Развалени земеделски стоки може да залеят пазарите ни 03_1456990559

Развалени марули, краставици, домати и други земеделски стоки от Гърция могат да залят родните пазари. Това предупреди Георги Кафтанов, председател на Сдружение „Югозапад 2013".

„ Някои стоки са престояли по 5-6 дни на границата заради доскорошната блокада от гръцките фермери. Но наши търговци се изкушават заради ниските цени и ги купуват, а след това ги продават на родните тържища. Вече има констатирани такива случаи, на практика българският потребител за пореден път яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък производителите търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените, а за нас става страшно, казва Кафтанов.

Затова от сдружение "Югозапад 2013" настояват за засилване на контрола.

Междувременно от Българска агенция по безопасност на храните съобщиха, че започват масови проверки на влизащите в страната пресни плодове и зеленчуци през гранични контролно - пропускателни пунктове на българо - гръцката и българо – македонската граница. Вече са бракувани 19 тона зарзават. Инспекторите ще следят за съответствие с обявеното качество на стоката и необходимите придружаващи документи - за произход, етикетировка, фактури и други. Целта на проверките е да се предотврати вносът на некачествени и негодни за консумация плодове и зеленчуци.

И БАБХ изрази опасения ,че следствие вдиганата блокада по границата с Гърция има опасност в страната да влезе развалена продукция, с произход Гърция.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.