iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разходите за издръжка на мъжете са по-високи от тези на жените, но и заплатите им са по-високи

Разходите за издръжка на мъжете са по-високи от тези на жените, но и заплатите им са по-високи 10_1476332972

Потребителската кошница и разходите за издръжка на мъжете са по-високи от тези на жените, но пък и заплатите на силния пол у нас са средно с около 17,4% по-високи, сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Мъжете у нас имат нужда от по-висока издръжка не само защото похапват повече, а и защото храната им струва повече. В определени отрасли разликата в заплащането между двата пола е драстична и то отново е в полза на мъжете.

„Трябва да се мислят политики, които да вкарат повече мъже в някои професии. Ето например – повече мъже учители. Това би било полезно и за самата професия и за вдигане на техните заплати, но и за нашите деца, защото ще имат мъжки модел на поведение в училище. Тоест, ще имат и двата модела, което е важно за децата”, обясни експертът във фондация „Джендър проект в България” Станимира Хаджимитова по повод разликата в заплащането.

Тя уточни, че като цяло българките получават по-ниски заплати, тъй като в повечето случаи заемат по-ниски позиции в йерархията на фирмите. „След като жените взимат по-малко пари, е много трудно да си позволят домашни помощници или детегледачки. Проучването ни установи, че жените не договарят заплатите си. Оказва се, че ние правим дъмпинг и се съгласяваме да работим за по-малко пари. Мъжете не сте такива. Борите се повече и за по-високи позиции, и за по-големи заплати. Докато ние сме „по-скромни”, което трябва да се преодолее”, каза още Хаджимитова.

Според социолозите на КНСБ за първата половина на годината жените у нас са получавали средна работна заплата от 845 лева, а мъжете – 1022 лева при средна заплата за страната от януари до юни – 934 лева. И при двата пола има ръст, но разликата в заплащането им е 177 лева, са изчислили от синдиката.

„Има неравнопоставеност все още на пазара на труда на жените и това е най-вече при започването на работа особено на майки с деца под 3 години. При заплащето им има силна неравнопоставеност и дори се забавя тяхното кариерно развитие”, обясни експертът в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Виолета Иванова. По думите й в повечето случаи работодателите изтъкват като причини за това да плащат на жените в екипа си по-малко това, че те рядко остават след работно време, тъй като се налага да се грижат за децата си и семейството си

Разликата между заплатите на жени и мъже у нас се задълбочава през последните 10 години. Това се наблюдава особено след 2006 година, показва проучването. По отрасли също се наблюдава полова дискриминация на жените. Те са най-ниско платени в рибното стопанство, ресторантьорството, мебелната, кожарската и шивашката индустрии. Дамите са по-ниско платени също в банковия и застрахователен бизнес. Жените получават и по-ниски пенсии от мъжете. А за издръжка на едно 4-членно домакинство – двама възрастни с две деца, трябват 2 226 лв., за да се покриват разходите за храна, образование, здравеопазване и поддържане на жилище. За член на домакинство синдикатът е изчислил, че за издръжка са необходими 556.55 лв.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.