iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разглеждат три сценария за пътищата у нас

Разглеждат три сценария за пътищата у нас 05_1462630706

Три сценария за пътищата у нас са заложени в приетата от правителството ревизирана Стратегия за развитие на пътната инфраструктура 2016-2020 година, като се предвижда финансиране на поддръжка, инвестиции и административни разходи по органите на управление на инфраструктурата.

Сумите по различните сценарии са определени на базата на нивото на текущото финансиране и необходимите средства за постигане на различни нива на състояние и развитие на пътната мрежа до 2022 г. Периодът съвпада с края на разходването на средствата от европейските фондове, които България би трябвало да получи. Първият сценарий е определен от екипа на регионалния министър Лиляна Павлова като “устойчив” и трябва да доведе до максимални икономически ползи.

Необходимите средства за неговото изпълнение обаче възлизат на 19,49 млрд. лева. Той предвижда рехабилитация и развитие на цялата пътна мрежа, включително Втори и Трети клас и общинските пътища. Процентът на пътната мрежа в устойчиво състояние би се увеличил от 66% на 92% за републиканските и от 35 до 86 на сто при общинските пътища, както и изграждането на трасетата от международните транспортни коридори. При този сценарий за изцяло нови пътища биха отишли 9 млрд. лв.

Вторият сценарий, който Стратегията предлага е запазване на текущото състояние на пътищата. При него устойчивостта на пътната мрежа ще остане 65% за републиканската и 35% за общинската пътна мрежа, също така е предвидено изграждане на пътните трасета от международните транспортни коридори. При този вариант е предвидено разходването на общо 12,56 млрд. лв. до 2022 г., от които 6,2 млрд. лв. за нови пътища.

Третият сценарий е за 9,19 млрд. лв., които ще отидат за пътища в следващите осем години. Той е определен като сценарий на “фискални ограничения”. При него са предвидени за нови пътища само 2,4 млрд. лв.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.